Magyar kutatók egy itthon még ismeretlen, új típusú poloskára bukkantak hazánkban. Az újfajta kártevőt először dr.Vétek Gábor okleveles kertészmérnök és egyetemi adjunktus és munkatársai azonosították. Vétek és csapata szerint a kártevő 2013-ban már Budapesten is felbukkant, többek között kecskerágón, illetve japánakácon is észlelték a jelenlétét, 2014-ben pedig már juharféléken, illetve bálványfán is megtalálták az itthon még sosem látott poloskafajt.

Az ázsiai márványospoloskák (Halyomorpha halys) idei fokozott megjelenésével egy időben megszaporodtak a lakossági bejelentések is, hiszen az eddig megismert vándorpoloskákhoz hasonlóan ez a variáns is épp a telelőhelyét keresi, így szíves-örömest repül be lakásokba is. A bejelentések alapján, az új faj egyedei állítólag még büdösebbek, mint a vándorpoloskák. Ezen kívül allergiás reakciókat is kiválthatnak az arra érzékeny embereknél, továbbá a gazdasági növényeket fitoplazmákkal fertőzhetik meg. A többi poloskafajhoz hasonlóan, az ázsiai márványospoloska is egy soktápnövényű, azaz polifág faj, világszerte több mint százféle növényen érzékelték a jelenlétét. Az Amerikai Egyesült Államok területén már jelenleg is komoly károkat okoz a gyümölcs, és a zöldségtermesztésben egyaránt.

ázsiai vándorpoloska

Állítólag nagyon büdös fotó: Shutterstock

„Az ázsiai márványospoloska terjeszkedése az elkövetkező években minden bizonnyal folytatódni fog hazánkban. Ha megfelelőek lesznek számára a környezeti feltételek, néhány év alatt akár tömegesen is elszaporodhat és károkat is okozhat” – foglalta össze kilátásainkat dr.Vétek Gábor.

Az új poloskafaj irtása rendkívül nehézkes, mivel sem a fejlődése, sem pedig a nyári tartózkodási helye nem köthető egyetlen növényfajhoz, illetve növényrészhez sem. Ez alapján félő, hogy a nyári permetezés sem használna ellene. Amennyiben a szárny nélküli lárvákat már utcai fákon is fel lehet fedezni, úgy érdemes lesz mégis megfontolni a permetezést. Az őszi, folyamatos betelepülésüket azonban nem lehetséges rovarölő szerekkel megakadályozni, a leghatékonyabb módszernek továbbra is a szúnyogháló ígérkezik.