A tudósok szerint a Föld 540 millió éves történetében eddig már öt ilyen tömeges kihalás következett be a szén légkörben és óceánokban történő ciklikus felhalmozódása nyomán – olvashatjuk a newa.mit.edu, amerikai hírportálon.

Daniel Rothman, a MIT professzora – aki matematikai képletet állított fel a szóban forgó katasztrófák bekövetkezésének valószínűségére – a Science Advances folyóiratban közölt cikkében kifejtette, hogy a ciklusok hosszának több millió évvel visszafelé történő kalkulációjában teljes pontosságra nem lehet számítani. Az azonban kimutatott tény, hogy a legutóbbi évszázadban, pontosabban a 19. század közepétől a széndioxid kibocsátás erősen felgyorsult, így 2100 körül az óceánok széntartalma elérheti a 310 gigatonnát, amely Rothman professzor szerint abszolút veszélyességi küszöbnek tekinthető.

Az óceánok élővilága nem csak a túlhalászás miatt van veszélyben – fotó: Shutterstock

A kérdést az dönti el, hogy a légköri széndioxidból mennyi kerül az óceánokba. Tekintettel arra, hogy az óceánok a termőföld mellett a legfontosabb élelmiszer-forrásunkat képezik, nem elég abban reménykednünk, hogy a tudósok tévednek, hanem minden eszközzel arra kell törekednünk, hogy a globális széndioxid kibocsátás csökkenjen.