Agrár-környezetvédelmi intézkedések

Németországban az agrár-környezetvédelmi programban mind több gazda vesz részt. 2010-ben 5,4 millió hektáron folytattak ilyen gazdálkodást, azaz a mezőgazdasági földterület kerek egynegyedén. A kormány erre a célra 577 millió eurónyi támogatást adott, egynegyedét ennek az ökológiai gazdálkodást folytató üzemek kapták. Ebben a baden-württembergi és a bajor gazdák jártak az élen. Az agrár-környezetvédelmi program előterében a növényvédő-szerek és műtrágyák felhasználásának csökkentésével főleg a hatékony klímavédelem, a talajtermékenység javítása, a biológiai sokféleség megőrzése, vizek védelme áll. A gazdák egy ötéves időtartamra kötelezik magukat a környezet és természet védelmét szolgáló mezőgazdasági gyakorlat alkalmazására. A hozamveszteségeket és egyéb pluszköltségeket pénzügyi támogatások hivatottak ellensúlyozni.
További részletek: www.topagrar.com/news/home-top.News


Fenntartható mezőgazdaság

Szászországban 2011-ben szabad elhatározásból 3300 gazdaság folytatott fenntartható gazdálkodást – 353 500 hektárra kiterjedően Ezzel a környezetvédelem, mezőgazdaság és természetvédelem között ideális partneri kapcsolat alakult ki. A szokásos aggódások (időjárás, árak emelkedése, politikai hozzáállás) ellenére bizakodóak, noha a globális piacokon jelentkező bizonytalanságok beárnyékolják az optimizmust. Az erős áringadozások (miként most épp a tejnél), a termelési eszközök (hajtóanyagok, kenőanyagok, energia, trágya) tartósan magas árai okozta gondok leküzdésére az üzemek minden tudására nagy szükség van.

További részletek: www.topagrar.com/news/home-top.News.Sachsen

Diverzitás a szántókon

Alsó-Szászországban a „Tarka Szántók” nevű egyesület arra akarja rábírni a biogáz-létesítmények tulajdonosait és a helyi gazdákat, hogy törekedjenek a szántók növényi sokféleségét gazdagítani. Az energia célú kukoricatermesztésben a szántók monotóniáját tarka mezők színes látványával szeretnék felcserélni. Ebben már nagy előrelépést jelent a szántókat szegélyező „virágcsíkok” kialakítása. A biogáz-üzemek tulajdonosai közül 28-an már 36 hektárnyi összfelületen alakítottak ki – szám szerint – 200 „virágcsíkot”. A 300-600 kW teljesítményt elérő üzemek az Egyesület kasszájába évi 1000 eurót fizetnek be. A virágzó növénycsíkok kialakítására vállalkozó gazdák 750 eurónyi pótlólagos támogatásban részesülnek. Az Egyesület által szorgalmazott „tarka csíkok” a természetvédelem, méhészet, vadászat érdekeit is szolgálják. 

További részletek itt: www.topagrar.com


Virágzó növénysávok ökológiai hatásai

Németországban (Sachsen-Anhalt tartományban) az agrár-környezetvédelmi intézkedések kertében a kultúrnövények magjaihoz kever vad növényfajok magkeverékeivel dolgoztak. A „virágos növénycsíkok” ökológiai  hatásait értékelték hét vetőmagkeverék alkalmazásával. Különböző (tavaszi, őszi) vetésidejű magkeverékeket alkalmaztak száraz és normál termőhelyeken. A több évre kiterjedő vizsgálatok kezdeti eredményei már most biztatóak. A kaszáló („gondozó”) kezelések a virágzási időt meghosszabbították és az évelő növényfajoknak kedveztek. Négyféle vetőmagkeveréket érdemes alkalmazni különböző termőhelyi feltételek között. A növénysávok kialakításához a vetőmagköltségek mellett a gondozási (kaszálási) költségek is jelentősek, ezért ezek jövőbeli anyagi támogatása fontos lenne.