A több részletben történő kijuttatásra megfelelő megoldást nyújt a Cheminova Magyarország Kft. magas foszfor tartalmú műtrágyája a Radistart FL. A Radistart FL (foszfor 15,2 m/V%, nitrogén 8,1 m/V%  vas 0,023 m/V%, mangán 0,011 m/V%, bór 0,012 m/V%, cink 0,002 m/V%, réz 0,011 m/V%, molibdén 0,001 m/V%) magas foszfor tartalma biztosítja a növények kritikus időszakaiban a megfelelő tápelem arány fenntartását. A foszfor mellett megtalálhatók azok a mezo és mikroelemek is amelyek szintén szükségesek a fontosabb tápelem arányok megtartásához.


A talajtrágyák így a nitrogéntartalmú műtrágyák felvételét is számos tényező befolyásolja, ezért a nitrogén hatóanyag számítását úgy érdemes tervezni, hogy a tápanyag egy részét folyékony formában juttassuk ki. Fontos, hogy a növényvédőszerrel a nitrogént olyan folyékony formában kapja meg a növény, hogy az számára könnyen felvehető legyen, és ne okozzon túlsúlyával tápelem felvételi zavart a tápelem arányok eltolódásával.


Ilyen növényvédő készítmény a Speedy (Összes nitrogén (N) 240 g/l (ebből 120 g/l karbamid- nitrogén, 60 g/l nitrát-nitrogén, 60 g/l ammónium-nitrogén), kén (SO3) 25 g/l, cink (Zn) 5 g/l, ásványi őrlemény (zeolit) 30 g/l, kelátképző: EDTA), melynek nitrogén tartalmához fokozatosan jutnak a növények a három különböző nitrogén összetevőjének köszönhetően. A tápelem arányok fenntartása és a tartósabb hatás érdekében a Speedy olyan tápelem feltáródást szabályozó anyagokat is tartalmaz, amely a különböző nitrogénformák felvehetőségét szabályozzák. Formulációjának köszönhetően a tápanyag szolgáltató képessége tehát sokkal tovább tart, mint egy hagyományos folyékony nitrogén műtrágya esetében és egyensúlyi helyzetet teremt a tápelem arányok között, lehetőséget adva a többi tápelem felvételének is.


A  termésképzés szempontjából az egyik legfontosabb időszak a csúcsmerisztéma differenciálódásának az időszaka. A könnyen hozzáférhető foszfor azért is fontos ebben az időszakban, hogy a megfelelő nitrogén-foszfor aránynak köszönhetően a nitrogén be tudjon épülni a képződő termés sejtjeibe. A napraforgó esetében a tányérkezdemény a 4-6 pár leveles fejlettségnél fejlődik ki, míg a kukorica esetében a csőkezdemény 4-6 leveles korban differenciálódik. Ezért fontos, hogy ebben az időszakban az állomány gyommentes legyen és könnyen hozzáférhető tápanyagokhoz jusson a növényünk. Ha a növény ilyenkor hiányt szenved és ez természetesen lehet relatív tápelem hiány is, akkor termés veszteséggel számolhatunk.


A kukorica fiatalkori fejlődése alapvetően meghatározza a várható termés mennyiségét, mivel az ebben az időszakban fellépő tápanyaghiány (relatív is) negatív hatását a növény a későbbi fenológiai szakaszban már nem tudja kompenzálni. A kukorica tápanyagra érzékeny fenofázisa a 4-6 leveles fejlettsége a már említett csőkezdemény differenciálódás miatt. Ilyenkor a Radistart FL 10 l/ha és Speedy 20 l/ha dózisának a kombinációját érdemes kijuttatni a megfelelő tápelem arányok elérése érdekében permetezve vagy akár öntöző berendezéssel kijuttatva. Szilárd nitrogén műtrágya technológia esetén a Radistart FL-t kiegészítésként 15 l/ha dózisban szükséges alkalmazni. A tápanyagfelvétel másik kritikus időszaka a 10-12 leveles kor és a címerhányás közötti időszak. Ha a lehetőség adott a tápelemek kijuttatását ilyenkor célszerű a címerhányás előtti időszakra időzíteni, amikor a címer 2-3 levélben van. Ilyenkor a Speedy 5 l/ha és a Radistart FL 2-3 l/ha dózisát lehet kombinálni. Címerhányás előtt a megfelelő kötés érdekében különösen hibridkukorica vetőmag előállítás vagy csemegekukorica termesztése esetén magas cink tartalmú lombtrágyát érdemes alkalmazni, mint például a Zinic 700 1 l/ha-os dózisa.


A napraforgó a 4-6 pár leveles fejlettségénél és a 10-12 pár leveles kor és a csillagbimbós állapot közötti időszakban igényli a megfelelő tápanyag ellátást. 4-6 pár leveles korban a Radistart FL 10 l/ha + Speedy 20 l/ha vagy a nitrogénnel jól ellátott területeken Radistart FL 10 l/ha + Ken-S Bór 3 l/ha kombinációját lehet alkalmazni. Érdekesség, hogy a kutatási eredmények azt igazolják, hogy azok a fém ionok, amelyek rendelkeznek, két vegyértékű formával azokat a napraforgó a vegetációs időszak elején sokkal intenzívebben veszi fel, mint a szárazanyag gyarapodás mértéke. Ezért hatékonyabb, ha még a csillagbimbós állapotot megelőzően meg tudjuk ismételni a Radistart FL 10 l/ha és a Ken-S Bór 3 l/ha-os vagy a Plantafosz Universal 4 l/ha + Ken-S Bór 3 l/ha kombinációját, melyekben megfelelő arányban felfedezhetők ezek az elemek.


Tamasi József
Cheminova Magyarország Kft.

További információ: www.cheminova.hu

Termékismertetők:
Ken-S Bór
Plantafosz Universal
Radistart FL
Speedy
Zinic 700