A Lada 1977-ben dobta piacra ikonikus kompakt terepjáróját, a Nivát (VAZ-2121), amelynek a 4x4 nevet viselő változatát már jó ideje elsősorban remek terepjáró képességeiről ismerik. 3 évvel ezelőtt viszont érkezett belőle egy terepen az alapmodellnél is még terepjárósabbra sikerült típus, a Bronto. Most azonban ez a modell távozik a kínálatból – írja a hvg.hu.

Lada 4x4 Bronto

Utód nélkül távozik az orosz gyártó kínálatából a 4x4 Bronto – fotó: lada.ru

A legutóbbi modellfrissítésből már kihagyott 4x4 Bronto gyártása október elején állt le. A 3,5 centiméterrel megemelt futóművű modell szélesített nyomtávval rendelkezik és 235/75 R15-ös terepgumikon gurul. A motorháztető alatt egy 83 lóerős 1,7 literes motor található. A terepjáró 18 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100-ra, a végsebessége pedig 130 km/h. A típus idáig Oroszországban 742 900-806 900 rubeles (2,93-3,16 millió forint) áron volt kapható.

Lada 4x4 Bronto

A Lada gyár leállította az új modellek forgalmazását Európában – fotó: lada.ru

Újabb csapás ez a Lada szerelmeseinek azok után, hogy a Lada Hungary Kft. június elején bejelentette, az új Ladák forgalmazását bizonytalan ideig felfüggesztették Európában és ezen belül Magyarországon is. A döntést azzal indokolták, hogy a Lada márka tulajdonosa a Renault-Nissan Szövetség új globális stratégiájának kialakításakor a Lada modelljeit nem európai forgalmazásra szánta. Az orosz Lada gyár le is állította az európai emissziós normáknak megfelelő modellek gyártását és így az európai import megszűnt.