2013-ban jelent meg a Peugeot kompakt szabadidő autója, a 2008-as, mely lényegesen több vásárlót hódított meg, mint ahogy azt a legbizakodóbb előrejelzések alapján gondolták volna. Eddig összesen 515.000 készült belőle világszerte, illetve Európában ott van a dobogósok között.

A kiszélesített sárvédők, a függőleges hűtőrács és a látványos védőelemek révén egyszerre tud könnyed és robusztus benyomást kelteni a szemlélőben. A tető hullámvonala, az ajtók alsó kidomborodó szegélye, a fekete és króm fényszórók, valamint az oroszlánkarmokat formázó 3D lámpatestek, és a hátsó légterelő is az új designelemek sorát bővíti.

PEUGEOT 2008

fotó: fr-media.peugeot.com

Az új 2008-as is megkapta a GT Line felszereltséget. Ez a változat a vörös-fekete fényezéssel és a sportos extrákkal célozza meg az erre fogékony vásárlókat. A könnyen használható, okos Peugeot i-Cockpit® már a 2008-as legújabb változatában is helyet kapott. Az utastérben a fényforrások keltette hangulatot az anyagok gazdagságát és a legkisebb részletre is kiterjedő odafigyelést emelte ki a gyári sajtóanyag, illetve az 1/3-2/3 arányban osztott hátsó ülések lehajtásával 410-ről akár 1400 literre növelhető csomagtér is meggyőző érv lehet az aktív életet élő vásárlók számára.

Akinek pedig még ez is kevés lenne, az a csomagtér szőnyege alatt egy 22 literes rekeszt is kapott az apróságok, vagy sérülékenyebb dolgok szállítására. Az utastérben is találunk rengeteg tárolófelületet, ahol akár a mobilunkat, akár egyéb apróságainkat biztonságosan el tudjuk helyezni.

Azokról sem feledkeztek meg, akik időnként havon, könnyű földutakon, illetve lazább talajon is szívesen gurulnának ezzel az alapjában véve aszfaltra született SUV-al. A 100 lóerőt meghaladó teljesítményű változatoknál, a megemelt hasmagasságon kívül, a Grip Control opció segítségével, illetve az ilyen modellek esetén az autóhoz első szerelésben adott Mud & Snow típusú gumiabroncsokkal sokkal magabiztosabban mozoghatnak majd nehezebb útviszonyok között is. A sokoldalú és rugalmas Grip Control az adott útfelület tapadásához mérten továbbítja a nyomatékot, és optimalizálja a meghajtást. A rendszer folyamatosan a vezető felügyelete alatt áll, aki bármikor dönthet, hogy a Standard üzemmód bekapcsolásával a Grip Control intelligens vezérlésére bízza magát, vagy saját maga választja ki vezetési módot:

 • A Standard üzemmód a normál, szokásos menetkörülmények esetén használatos, amikor kicsi a megcsúszás veszélye.
 • Hó üzemmódban a rendszer az első kerekek meghajtását a csúszós útfelület tapadási viszonyaihoz igazítja. 50 km/h-t elérve az automatika Standard módba kapcsol. Terepes üzemmódban csúszós úton (sár, nedves fű stb.) is nyugodt szívvel autózhatunk. Az automatika a tapadókerekekhez közvetíti a maximális nyomatékot, így az elakadás veszélyét nagyban csökkenti. Az automatika ez esetben úgy viselkedik, mint egy önzáró differenciálmű. Ez a funkció különösen javasolt sáros, csúszós földutakon haladva. 80 km/h-t elérve az automatika szintén Standard üzemmódba kapcsol.
 • A „homok” üzemmód a hajtott kerekek egyidejű csúszását érzékelve biztosítja az autó haladását laza talajon, és csökkenti az elakadás kockázatát. Ez a mód 120 km/h menetsebességig működik, majd Standard módba vált.
 • ESP Off módba kapcsolással a vezető 50 km/h sebességig teljesen kiiktathatja az ESP-t és a Grip Controlt, amivel a gyakorlott vezetőknek akartak egy kis pluszt adni a mérnökök.

peugeot 2008fotó: fr-media.peugeot.com

Mivel azonban a PEUGEOT 2008 leginkább városi körülmények között kell, hogy bizonyítson, olyan kiegészítőket is megkapott, mint a mobilunk képernyőjét megjeleníteni képes MirrorLinkTM és Apple Carplay® kommunikációs protokollal kompatibilis Mirror Screen, a tolatókamera, az Active City Brake és a parkolást segítő rendszer.

Az új Euro6-os motorok, az alacsony fogyasztást ellenére is meglepő dinamizmussal mozgatják a Peugeot megújult szabadidő autóját. A négy motorváltozat a „Kategória Legjobbja” (Best in Class) címmel büszkélkedhet a szegmensében, köztük a hatfokozatú, manuális váltóval felszerelt, kimondottan harcias  1.2 l PureTech 130 S&S változat is.

A 2008 SUV benzines kínálata öt motorból áll:

 • 1.2 l PureTech 82, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 4,9 l/100 km, CO2-kibocsátása 114 g/km/km
 • 1.2 l PureTech 82, ötfokozatú, robotizált váltóval, fogyasztása 4,4 l/100 km, CO2-kibocsátása 102 g/km
 • 1.2 l PureTech 110 S&S, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 4,4 l/100 km, CO2-kibocsátása 103 g/km
 • 1.2 l PureTech 110 S&S, hatfokozatú automata váltóval (EAT6), fogyasztása 4,8 l/100 km, CO2-kibocsátása 110 g/km, Best in Class a szegmensében
 • 1.2 l PureTech 130 S&S, hatfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 4,8 l/100 km, CO2-kibocsátása 110 g/km, Best in Class a szegmensében

Az 1.6 literes BlueHDi dízelmotor a világon egyedülálló módon ötvözi a Selective Catalytic Reduction (SCR) technikát és az adalékolt részecskeszűrőt (FAP). Ezt a motort az élményszerű vezetési komfort és az extrém alacsony fogyasztási adatok jellemzik bármelyik teljesítményszint – 75, 100 és 120 LE – esetén. Az SCR jelenleg a világ leghatékonyabb rendszere a nitrogén-oxidok (NOx) utókezelésében: az egyetlen megoldás, amely akár 90 százalékkal csökkenti a Nox-kibocsátást.

peugeot 2008fotó: fr-media.peugeot.com

Az adalékolt FAP előtt elhelyezve az utókezelési folyamat korai szakaszában játszik szerepet. Ezt az elhelyezést az tette lehetővé, hogy az adalékolt FAP alacsonyabb hőfokon képes az önregenerálódásra, mint az egyéb hasonló megoldások. Az adalékolt FAP a részecskék 99,9 százalékát kiszűri a mikrorészecskékkel együtt. A nagyfokú NOx-csökkentéssel együtt jár a kisebb CO2-kibocsátás és üzemanyag-fogyasztás, ennek mértéke a 4 százalékot is elérheti az EURO5 motorokhoz képest. A 2008 SUV dízelválasztékát hat motor alkotja, ezek mindegyike 100 grammnál kevesebb CO2-t bocsát ki kilométerenként:

 • 1.6 l BlueHDi 75, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,7 l/100 km, CO2-kibocsátása 97 g/km, Best in Class a szegmensében
 • 1.6 l BlueHDi 100, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,7 l/100 km, CO2-kibocsátása 97 g/km
 • 1.6 l BlueHDi 100 S&S, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,5 l/100 km, CO2-kibocsátása 90 g/km, kis fogyasztású változat
 • 1.6 l BlueHDi 100 S&S, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,6 l/100 km, CO2-kibocsátása 95 g/km
 • 1.6 l BlueHDi 100 S&S, hatfokozatú robotizált váltóval, fogyasztása 3,6 l/100 km, CO2-kibocsátása 95 g/km
 • 1.6 l BlueHDi 120 S&S, hatfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,7 l/100 km, CO2-kibocsátása 96 g/km, Best in Class a szegmensében