A most zárult USA-beli Farm Progress Show egyik legnagyobb újdonsága kétséget kizáróan a New Holland metángázzal működő traktorprototípusának bemutatkozása volt. A New Holland már közel egy évtizede próbálkozik alternatív energiahordozókkal működő erőforrások alkalmazásának fejlesztésével a mezőgazdasági erőgépekben.

Tavaly ősszel végezték az első teszteket egy metángázmotorral működő T6.180 traktorral Németországban, ez a jelenleg bemutatott Concept pedig már a tesztek eredményei alapján továbbgondolt teljesen új fejlesztés eredménye.

traktor

Az új, metángázzal üzemelő New Holland tanulmánytraktor – fotó: New Holland

A közelmúltban mutatkozott be a japán ISEKI gyártómű új, 40-66 LE-s, TG 6000-es kompakt traktorcsaládja. A tervezés során a japán mérnökök fő szempontja egy olyan magas alapfelszereltségű, kényelmes és ergonomikus traktor kifejlesztése volt, amely egyedülálló hajtóműkínálatával gyakorlatilag az összes felhasználási területen történő használatra alkalmas.

gép

Az ISEKI TG 6000-es traktorcsalád egyedülálló hajtóműkínálatával akármilyen felhasználási területen megállja a helyét – fotó: Városkert Kft.

A Massey Ferguson négy kategóriában indult a Hajdúböszörményi Traktorhúzó versenyen, amiből egyet megnyertek, kettőben pedig második helyet értek el. A Hajdúböszörményi Traktorhúzó versenyen a profi résztvevők mellett a szervezők lehetőséget biztosítottak amatőr indulóknak is. Az V. kategóriaban egy teljesen szériamotorral és váltóval felszerelt Massey Ferguson 7620 nyerte el az első helyet.

traktor

A nagyvadak türelmetlenül várták a startot – Fotó: Austro Diesel GmbH

A sebesség szerelmesei általában a vékonyka, elegáns gépeket kedvelik, amikkel hasíthatják a teret. De mi történik, hogyha a vas egy picit nagyobb? Az Agroinform egyik partnerétől, a FLIEGL-től meghívót kaptunk egy különleges VIP-versenykamionozásra.

traktor

A VICON az idei SIMA szakmai díjával is elismert EXTRA 736T Vario függesztett tárcsás kasza bemutatkozását követően új modellel bővítette ezt a kínálatot, így már egy 3,2 méter munkaszélességgel rendelkező verziót is elérhetnek a felhasználók a 3,6 méteres mellett.

gép

Az új Extra 732R gumihengeres szársértős modell – fotó: vicon.com

Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, egyre több cég vagy járműgyártó foglalkozik összkerék-meghajtású típusaik kifejezetten mezőgazdasági szántóföldi munkákra való adaptálásával, hogy a nehéz terepen történő szállítási feladatok mellett a munkagépes művelési, illetve betakarítási munkákban és a tápanyag-visszapótlásban is alkalmazhatóak legyenek. Tőlünk nyugatra erre már számos példa született, de most a keleti gyártók is beindultak.

gépIdén nyáron indultak meg az első szántóföldi próbák a MEZ-330-cal – fotó: autokraz.com.ua