Süth Miklós főállatorvos elmondta: megérkezett a madárinfluenza gyanújával referenciavizsgálatra küldött lapistói anyag eredménye, amely megerősítette, hogy a szóban forgó baromfiállományban a H5N1-es vírustörzs fertőzött.
Az országos főállatorvos beszélt a Derekegyházán felfedezett madárinfluenza-gyanúról. Valószínűsítette, hogy az ottani fertőzést is a H5-ös vírus okozta, és nem zárta ki, hogy ott is a H5N1-es, emberre is veszélyes vírustörzs okozott gondot. A gyanút azonban az angliai referencialaboratóriumnak ugyancsak meg kell erősítenie - mondta. A derekegyházi madárinfluenza-előfordulás miatt mintegy 9.500 szárnyast kellett leölni. A derekegyházi madárinfluenza előfordulásának 10 kilométeres körzetében még mindig folynak a szűrővizsgálatok, ám eddig az állatorvosok klinikai tünetre nem bukkantak.
 
A főállatorvos újságírói kérdésre közölte: a Magyarországon vaddisznókban előfordult sertéspestis nyomán tett magyar állategészségügyi intézkedésekről az agrártárca vezetője tájékoztatja minden részletre kiterjedően japán kollégáját. (A távol-keleti ország kereskedői a helyi állategészségügyi hatóságra hivatkozva a Magyarországon észlelt sertéspestis miatt nem vették át magyar szállítóiktól a Japánba irányuló exportszállítmányokat.) Süth Miklós elmondta: ugyancsak levélben értesíti a magyar árukat vásárló többi harmadik országbeli főállatorvos-kollégáját az ügyben tett intézkedésekről.
A főállatorvos valószínűsítette, hogy Kína továbbra sem oldja fel a magyar madárinfluenza miatt még a múlt évben elrendelt szállítási tilalmat.