Egy, 350 anyajuhot tartó és intenzív legeltetést alkalmazó walesi gazda összehasonlító kísérletekben azt tapasztalta, hogy a cikória növénynek a legelőfű keverékbe való bevitele számottevően növeli a választott bárányok súlygyarapodását – írja a farminguk.

A cikóriának jóval nagyobb a szárazságtűrő és szénmegkötő képessége, mint az átlagos legelőfüveknek.

Az évelő cikória ilyen célú hasznosításának Új-Zélandon már széles körű és több éves tapasztalatai vannak, és az egyre népszerűbb lesz az Egyesült Királyságban is, ahol a juhtartó gazdák egyre jobban támaszkodnak az intenzív, rotációs legeltetési rendszerekre. A walesi farmernek a felosztott parcellákon, különböző csoportokkal végzett összehasonlító kísérleteit a helyi kormány is támogatta

A több fajból álló legelőfű keverék egyben javítja a talaj szerkezetét, illetve termékenységét is. Az évelő cikória jelenőségét a mélyebbre hatoló gyökérzete adja, valamint az átlagos legelőfüveknél jóval nagyobb szárazságtűrő és szénmegkötő képessége, de a kísérletek segítségével azt is sikerült bebizonyítani, hogy a cikória a belső paraziták hatását is jelentősen mérsékli.

Ez a felfedezés, illetve tapasztalat más országokban is könnyen hasznosítható, és jelentősen javíthatja a juhtartás, illetve a báránynevelés költséghatékonyságát.