Ez, a több millió ember élelmiszer-ellátását megkönnyítő megoldás egyelőre lehetetlennek tűnik, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy nagyon is komoly lehetőségről van szó, vagyis a Himadri Pakrasi professzor által irányított felfedezés forradalmi változást hozhat a világ mezőgazdaságában és a környezetvédelemben.
A műtrágyák kiváltása még messze van, de a kutatók szerint ez reális cél – fotó: Agroinform.hu
Az új módszer tehát nemcsak a műtrágyák árának megtakarítását jelenti, de erősen csökkentheti a műtrágya gyártással együtt járó üvegházhatású gázkibocsátást is.
A műtrágyagyártás ugyanis energiaigényes és alacsony hatékonyságú folyamat, mivel a kész N-műtrágyák jelentős része – a vizeket szennyezve – kimosódik a talajból, miközben a körülöttünk lévő levegő gyakorlatilag kimeríthetetlen nitrogénforrást képez.
A növények a levegő nitrogénjét csak megfelelő baktériumok segítségével tudják megkötni, amelyeknek a növényekbe való beépítése még nincs teljesen kidolgozva, de a kutatócsoport állításuk szerint nagyon közel jár a végleges megoldáshoz.