Karácsonyhoz közeledve mintegy 10 százalékkal bővül a pulykahús belföldi forgalma decemberben az év többi hónapjához viszonyítva a Magyar Pulykaszövetség szerint. Exportban is hasonló mértékű növekedésre számít az év utolsó hónapjában a szakmai szervezet.

A magyar pulykaágazat helyzete másfél éve stabil, amit a keresleti piac jellemez. Az ágazat bevétele évente 90 milliárd forintra tehető. Belföldön évente közel 100 ezer tonna pulykát termelnek, ennek több mint 40 százalékát exportálják, a kivitel pedig 13 milliárd forint árbevételt eredményez.

pulyka

A drágulást a közüzemi díjak és a bérköltségek emelkedésével magyarázza a szövetség.

A feldolgozott hús 8 ezer tonna készítményt, és 7,5 ezer tonna panírozott terméket jelent. A pulykahús ára 5 százalékkal drágult idén tavalyhoz képest, ez október elsejétől az áruházláncoknál további áremelésben figyelhető meg. Ezt januártól újabb drágulás követheti, amelyet a szövetség a közüzemi díjak, valamint a bérköltségek emelkedésével magyaráz. Arra is hivatkoznak, hogy a belföldi pulykahús-fogyasztás mostanra 7,5 kilogrammról 4 kilóra, vagyis az európai átlaggal azonos szintre esett, miközben csirkéből kétszer annyi fogy, mint 15 éve.

2019 első fél évében 13 ezer tonna magyar pulyka kelt el külföldön és 14,3 ezer tonna belföldön. Mindkét értékesítés 8-9 százalékot esett tavalyhoz képest.

Magyarországon a Gallicoop értékesíti a legtöbb pulykát, amit a Gallfood követ. A két cég a piac kétharmadát fedi le, ebből mintegy 40 százalékot a Gallicoop, 25-30 százalékot pedig a Gallfood képvisel.

A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik. Ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 10-15 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamell filé, a pulyka felsőcomb filé és a pulyka darált hús forgalmában. A Gallicoop idén várhatóan 39 ezer tonna pulykát vág majd, ebből decemberben 3-3,5 ezer tonnát. Az exportált mennyiség meghaladja a 10 ezer tonnát.