Az állami megbízásból az orosz mezőgazdaság fejlesztését szolgáló legkorszerűbb technológiákat, valamint vetőmagokat és tenyészállatokat is vásárló cég vezetője elmondta, hogy a 2016-ig szóló orosz állami költségvetési és gazdaságfejlesztési program az állattenyésztés lehető legnagyobb mértékű fejlesztését tűzte célul. Ennek megfelelően az idén 10 milliárd rubellel (mintegy 70 milliárd forint) emelik a Roszagrolízing 78,8 milliárd rubeles alaptőkéjét. Az idén 84 milliárd rubelt költenek az állami beszerzésekre.

Valerij Nazarov elmondta, hogy nincs elég tenyészállat Oroszországban, és azt javasolta, hozzanak létre közös orosz-magyar munkacsoportot, amely kidolgozza a kulcsrakész szarvasmarha tenyészállat-telepek megvalósítási tervét. Hozzátette, hogy kiváló minőséget szeretnének kapni a lehető legkedvezőbb áron.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta: "minthogy Magyarország vetőmag-termesztésben Európában a harmadik helyet foglalja el, és világviszonylatban is az első tíz között van vetőmageladásban, valamint megbízható állattartási technológiákkal és tenyészállatokkal van jelen a piacon, itt akarunk növekedést elérni". Tavaly 10 millió euró, tehát mintegy 3 milliárd forint értékben mintegy 25 ezer szarvasmarhát szállítottak ki magyar vállalkozások Oroszországba - tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról, hogy a Roszagrolízing cégnél folytatott megbeszélésen kiderült, a szarvasmarha-állomány fejlesztése mellett komoly lehetőség nyílik az oroszországi kecsketenyésztési tervekben való részvételre, valamint a halastavi gazdálkodásban való együttműködésre. A tárca további nagy lehetőségeket lát a vetőmag-termesztési kooperációban, hiszen tavaly csak a magyar kukoricavetőmag-export Oroszországba 23 millió eurós, azaz több mint 6 milliárd forintos nagyságrendű volt.

Illusztráció: mnvh.eu