Jakab István, a Magosz elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az új szabályozás azzal járna, hogy gyakorlatilag „a saját piacainkon veretnek agyon bennünket”– tájékoztat az MTI.

Az EU termelési módszereinek átalakítása veszélyeztetheti az termelők versenyképességét.

Ez azt jelenti, hogy nagyon szigorú szabályokat fogalmaznak meg a gazdálkodás terén, miközben az Európai Unió legnagyobb befektetői a harmadik világ országaiból korlátlanul hozhatnak be terményeket. Ilyen körülmények között pedig a magyar mezőgazdaság képtelen labdába rúgni – fűzte hozzá az elnök.

Az új szabályok tartalmazzák például azt, hogy 50 százalékkal kell csökkenteni a felhasználását a növényvédő szereknek, a műtrágyának és az antibiotikumoknak, de előírják a vetésforgókat, illetve a különböző haszonnövények egymás melletti termeszthetőségét is. „Tehát olyan változásokat követelnek tőlünk, amikre képtelenség felkészülni” –hangsúlyozta, hozzátéve, ez durva támadás a gazdák ellen.

Jakab István kiemelte, azt kérik, hogy a szigorú uniós szabályokat a harmadik világ országaiból beérkező áruk esetében is alkalmazzák, hiszen csak így lesznek azonos feltételek a piacon.