Sertéstelepeinken a gyakrabban előforduló légzőszervi megbetegedések – a hizlalási időszakot – jelentősen meghosszabbíthatják a hízlalási periódust. Irodalmi adatok szerint a „coplasma pneumonia” gyakori előfordulás akár 20-25 nappal is meghosszabbíthatja a hízlalás idejét. Tapasztalatok szerint sertésekben a légzőszervi betegségek komplex, legtöbbször a különféle fertőző ágensek együttes kársoító hatásaként alakulnak ki. Gyakorta az egyik kórokozó a másikat aktiválhatja. Ennek jellegzetes példája a „mycoplasma pneumónia”, amelyhez gyakorta társul a Pasteurella multicoda, vagy más baktériumok okozta tüdőgyulladás. Előfordulhatnak önálló légzőszervi kórformák is.

A légzőszervi megbetegedéseket különféle kórokozók,- vírusok, baktériumok, paraziták, gombák idézik elő, de gyakran fordulnak elő tartási – és takarmányozási hibákra visszavezethető, az állatok ellenálló képességének csökkentése folytán kialakuló un. „genin tüdőgyulladások”. Ugyancsak hajlamosító, kiváltó tényezők lényeges szerepet játszanak a különféle kórokozók aktivitásában, a légzőszervi kórformák manifesztálódásában.

Állatorvosok szerint a megfelelő hatékonyságú védekezés alapja a korrekt oktani diagnózis. A veszteségek csökkentése érdekében a hajlamosító, kiváltó tényezők lehetőség szerinti kiiktatása, megszüntetése mellett lényeges a védekezés módszerének helyes megválasztása (preventiv vakcinázás, vagy a gyógykezelés alkalmazása).

 

Dr. László László