Több afrikai országban kísérleteket végeztek a teheneknek a nagy ragadozók támadásaitól való megvédésére. Éjszaka az állatokat (kerítésekkel és őrtüzekkel) jórészt meg tudják védeni a támadások ellen, nappal viszont a ragadozók rendszeresen komoly károkat okoznak az afrikai legelőkön tartózkodó csordákban – olvashatjuk a phys.org angol hírportálon.


Ráadásul a tehenekre támadó, illetve leskelődő ragadozókat – az állatvédelmi rendelkezések szerint – nem mindig lehet egyszerűen kilőni. A kísérletek eddigi eredményei azt mutatják, hogy a tehenek farára párosan felfestett szemek hatékony védelmet nyújtanak az ilyen támadások ellen, pontosabban elriasztják a ragadozókat a tehenek zaklatásától.

Az állatetológiai szakértők feltételezik, hogy a ragadozók a szemek látványától meglepődnek, és attól tartanak, hogy a zsákmányállatok látják őket, és ezért inkább lemondanak azok üldözéséről. Azt aligha lehet pontosan kideríteni, hogy mi jár a ragadozók fejében, az viszont tapasztalható, hogy a támadások számát ezzel a módszerrel jelentősen csökkenteni lehet.

szarvasmarha

illusztráció: Pixabay

Botswanában a szemek felfestését levonós módszerrel sokszorosíthatóvá tették, és ilyen szemek felfestésével több mint 2.000 tehenet láttak el, amelyek egy részét azután a többi tehenekkel közös legelőre hajtottak. Néhány hét elteltével 835, hátsó szemek nélküli tehén közül 15, a „hátra is látó” 543 tehénből viszont csak 4 egyed vált a ragadozók prédájává.

Fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a szemfestés nemcsak a hölgyeknél, de bizonyos módosítással a teheneknél is hasznos lehet.