A földeken dolgozó modern traktorok, a számítógép vezérelte fejőgépek, keltetők vagy éppen öntözőrendszerek, egyszóval a gépesítés mellett legalább ennyira fontos az infrastruktúra.
A gazdaságosságon és a legkülönbözőbb funkcionális vonatkozásokon túl ezeknek az épületeknek számos szigorú előírásnak kell megfelelniük: biztonsági, tűzvédelmi, műszaki, egészségügyi, állattartási, terménytárolási, környezet- és állatvédelmi rendeletek, szabályok sora szabja meg építésük és működtetésük módjait.

A magyar gazdák és gazdálkodó szervezetek számára ma már kézenfekvő, hogy az istállótól kezdve, a magtáron át, a baromfi telepig a Lindab által kínált könnyűszerkezetes termékek és épületek, csarnokok jelentik a legjobb megoldást új beruházás és felújítás esetén egyaránt.
A mezőgazdasági épületekkel kapcsolatban a tágas méretekre, a nagy fesztávolságok áthidalására, a gyors és egyszerű kivitelezésre és a funkcióhoz, technológiához, mindennapi működéshez való tökéletes megfelelésre van a legfőbb igény. A Lindab csarnokok sikerének titka többek között abban áll, hogy az épület teljes mértékben egyedi és a funkciót szolgálja.

Egyszerű szigeteletlen épületek (pl. fedett tárolók, gépszínek, hidegraktárak, gabonatárolók) megvalósítására tökéletes megoldást nyújtanak a trapézlemez profilokkal burkolt acél vázas csarnokok, ahol a nagy méretek lefedése könnyű önsúly, nagy teherbírás, gyors szerelhetőség és esztétikus megjelenés mellett történhet. Külön figyelmet érdemel az agrártermékek esetében a párakicsapódás veszélye, erre speciális, páramegkötő filcréteggel gyártott Lindab tetőlemez jelent megoldást.

Állattartásra szolgáló épületeknél (pl. sertéshizlalda, istálló, lovarda stb.) legfontosabb a technológiához való igazodás az alkalmazott anyagok, az épület méretei és a funkcionális elrendezése tekintetében. Mivel itt speciális korrozív, agresszív környezeti hatásokkal kell számolni egyik optimális megoldás a szilikát anyagú függőleges teherhordó szerkezetekkel (vasbeton pillér, tégla fal) kombinált könnyű acél rácsostartós rendszer, ahol a tetőhéjazat és a hőszigetelt paneles vízszintes álmennyezet között lehetőség van megfelelő kiszellőztetésre, gépészeti rendszerek elvezetésére. A tűzihorganyzott Lindab acél elemek fokozott korrózióvédelme ilyen alkalmazások esetén különösen előnyös és gazdaságos.

Feldolgozó, kiszolgáló épületeknél általában legmegfelelőbb megoldást a komplett, hőszigetelt burkolattal ellátott acél vázszerkezetű csarnoképület nyújt, kisebb méreteknél (~100-300m2 alapterület) az SBS épületrendszer, nagyobb méreteknél a Systemline csarnokrendszer.

A Lindab mezőgazdasági csarnok kiadvány [1] a fenti alkalmazásokra mintacsarnok épületeket mutat be a hazai legjellemzőbb méretekben. Ezek a mintacsarnokok engedélyezési szintű tervekkel készültek, hogy az érdeklődőknek segítségül szolgáljanak mind az ötletelésben, mind a műszaki, szakmai tervezésben.

Tekintse meg és töltse le a Lindab mintacsarnokokat [2] -gabonatárolót, géptárolót, sertéshizlaldát és lovardát-, kérje az Ön épületére a szakértő munkatársak segítségét, használja a cég szolgáltatásait, további részletek, referenciák a www.lindab.hu/csarnok [3] weboldalon!