Az amerikai határidős indexek több mint egy százalékos gyengülést jeleztek előre a Wall Street nyitásakor, mert a befektetők aggodalommal tekintenek egy esetleges világjárvány kitörésére, ami jelentősen csökkentené a gazdaság képességét a recesszióból történő kilábalásra.

A hanoveri RMX határidős árupiacon tegnap átlagosan 3,5 százalékkal csökkent a sertéshúsok ára a különböző határidőkre. A sertésinfluenza-félelem lenyomta az árakat, habár a visszaesés viszonylag mérsékelt. Azonban nagy a nyugtalanság, nem azért, mintha bárki a betegség németországi megjelenésétől tartana, hanem azért, mert a sajtóból, televízióból dőlni fognak a rémhírek, és ezért az emberek nem szívesen esznek majd sertéshúst, pedig a hús fogyasztásának semmi köze a betegséghez.

Kína felfüggesztette
a sertés és a sertéshús behozatalát Mexikóból és három amerikai államból, Texasból, Kansasból és Kaliforniából. A kínai hatóságok a járvány veszélyére és óvatosságra figyelmeztették a hétvégén a lakosságot azzal együtt, hogy közölték: Kínában még nem észleltek sertésinfluenzás megbetegedést.
Az ázsiai piacokat máris befolyásolta a járvány mexikói kirobbanása. A dollár a jenhez képest egy havi mélypontjára süllyedt és a befektetők máris a biztosabbnak látszó valuták és az arany felé fordultak.