Répát vagy petrezselymet termeszt? Segítünk megtervezni a tápanyagellátást!
A gyökérzöldségek termesztéséhez ideális az éghajlatunk, alkalmasak a talajaink is, és igény is lenne rá, a megtermelt éves mennyiségnél (100-130 ezer/tonna) lényegesen többet tudna fogadni az élelmiszeripar.

Hol a legjövedelmezőbb Magyarországon kukoricát termeszteni és miért?
Lesz-e a kukoricának piaca, és ha igen, milyen áron lehet majd értékesíteni? Szabad-e még egyszer kezelni, kapjon-e még valamennyivel több műtrágyát a növény? Érdemes-e költeni, megtérül-e a ráfordítás?

Hamarosan érkezik a 25 milliárdos agrármentőcsomag
Az agrártárca 25 milliárd forintos mentőcsomagjából a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatok mellett az élelmiszeripar is részesül. A válságkezelő program az Európai Bizottság jóváhagyása után léphet életbe.

kép

A zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a szőlő- és bortermelés mellett az élelmiszeripar is számíthat támogatásra – fotó: Pixabay

Kukoricahibrid, amely két csövet nevel és csökkentett tőszámmal is gazdaságos termeszteni
A Tiszapart Kft. területei a Bodrogközben fekszenek. A gazdaság ügyvezetője a termésstabilitásra törekszik – és erre a célra keresi a legmegfelelőbb kukoricahibrideket.

Ebbe a száraz földbe még újravetni sem érdemes
Aszály van, és ilyenkor probléma van. Az Agroinform Híradó legfrissebb adásában szakemberekkel beszélgettünk a szárazság okozta nehézségekről.

Aszály: a búzatermés-kiesés sokfelé már borítékolt, a napraforgó gyomirtása hatástalan volt
A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése – a múlt héten összesített adatok szerint – gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó vetése is a végéhez közeledik, 97%-os a készültsége. A kukoricát már 912 ezer hektáron elvetették, ez 92%-os készültséget jelent.

gép

Az aszály országszerte komoly károkat okoz – fotó: Agroinform.hu

Hatékony fegyver a kalászosok egyik legveszélyesebb betegsége ellen
A Teson Duo technológiai csomag két különböző „azol” típusú hatóanyagot tartalmaz, mely összhangban a FRAC szervezet ajánlásával hatékony védelmet biztosít a kalászosok gombabetegségei ellen.

10 fontos tanács sertéstartóknak, a hozamfokozásért
Sertésállományok hozamfokozásának lehetősége a szoptató kocatáp felvett mennyiségének növelésén keresztül.

Állattartók, figyelem! Meghosszabbították a kötelező adategyeztetés határidejét
A Nébih a járványhelyzetre való tekintettel június 15-ig meghosszabbítja az állattartói adategyeztetés határidejét. Emellett a hivatal tanácsadással segíti azokat az állattartókat, akiknek a tenyészetéhez több tartási hely tartozik, azonban azok „szétválasztását” még nem volt módjuk végrehajtani.

szarvasmarha

Egyes telepek esetén egyénre szabott megoldásokra is szükség lehet az állatok megfelelő nyomon követésének biztosítása érdekében – fotó: Pixabay

Nem hagyhatjuk veszni azt, amiért egész évben keményen dolgozunk
Az Agrár Biztosító speciális mezőgazdasági biztosítóként ügyviteli sajátosságaival is meg kíván felelni ügyfelei igényeinek.

Ne nézzük tétlenül, ahogy a napraforgónk felsül, megeszik a vadak és egyre több léha szemet termel!
A napraforgó kifejezetten ízletes csemege a nyulaknak, őzeknek. Képesek vagyunk távol tartani őket, ha elemi kénnel kezeljük (gázosítjuk) a táblát. A kén fokozza a növény olajsav termelését, és növeli a növény aszállyal szembeni tűrőképességét is. Tehát bátran használjunk Vulcan Profi S80 – folyékony elemi kén szuszpenziót, egészen a napraforgó csillagbimbós állapotáig.

A fagy jól elintézte a gyümölcsösöket – több mint 15 ezer hektár érintett
Meghaladja a 15 ezer hektárt a tavaszi fagykárral sújtott ültetvények nagysága hazánkban. Az egész országra kiterjedő fagy főként a gyümölcstermesztésben, azon belül is különösen a kajszibarack-állományban okozott traumát.

virág

Jelenleg csak virág- és rügykárról beszélünk, ebből még nem mondható meg egyértelműen, mekkora lesz a terméskiesés – fotó: MTI

Növényvédelmi előrejelzés: Terített asztal a mocskospajornak a kiszáradt kukoricaföld
A gyümölcsösökben pedig egyre több károsítóra kell figyelnünk – a levéltetvek szaporodása folyamatos. Az intenzív hajtásnövekedés jó táptalajt ad a kártevőknek, így a felmelegedés során figyelni kell felszaporodásukat. Az Agroinform.hu 2020. évi 20. heti növényvédelmi előrejelzése.

Rendkívüli döntés: az Agrárkamara őszre halasztotta a tagdíjbevallást és a -fizetést
A kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöksége az év őszi időszakára halasztotta tagjainak 2020-as tagdíjbevallását és -fizetését. A köztestület ezzel is segíteni kívánja tagjait a gazdasági nehézségek áthidalásában.

Öntözési támogatás: a pályázható összeg 500 millióról 2 milliárdra nő
Az öntözésfejlesztés társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kulcskérdés; ez a termelés biztonságának és hatékonyságának alapja – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

öntözés

Magyarország területén összesen 87,5 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Sóki Tamás

A hazai állattenyésztésben hadrendbe állított géppark nem a 21. század technológiájának felel meg
Az alulgépesített állattenyésztési üzemek halmozottan érzik az olyan problémák hatását, mint az aszály vagy a munkaerőhiány. Most, hogy sokasodnak a nehézségek, a gazdák különösen érzik, a korszerű technológiák használatával hatékonyabban lehetne működni.

Ha baj van, a biztosító úgysem fizet? A számok mást mutatnak
A napokban jelent meg a NAIK AKI Agrárstatisztikai Osztályának 2019. évi mezőgazdasági biztosításokat elemző kiadványa „Statisztikai Jelentések – Mezőgazdasági Biztosítások 2019” címmel, amely a biztosítók és biztosító egyesületek adataira támaszkodva átfogó képet nyújt a tavalyi év eredményeiről.

A palántanevelési ágazatnak fontos a munkaerő megtartása – és a közösségi média szerepe is!
Az egészséges hazai élelmiszer előállítása és fogyasztása minden idők legfontosabb törekvésévé vált, ami érdekében a termelők kulcsszerepet kaptak és vállaltak. Az Árpád-Agrár Zrt. cikke sok ágazati szereplő számára tanulságos lehet.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Pixabay