Évről-évre probléma az megfelelő élelmiszer-ellátás, hiszen egyre többen vagyunk, amihez egyre több alapanyagra lenne szükség.

A laboratóriumban előállított hús lenne a megoldás?

Nő a népesség, fogynak a termőterületek, idővel viszont nem lesz mit enni adni az állatoknak, de még a halak sem tudnak megfelelő mértékben szaporodni. A bolygó kapacitása korlátozott, így égető probléma lett az élelmiszer-ellátás, ami már most is akadozik. Itt jönnek képbe az alternatív élelmiszerek, mint például a laboratóriumban előállított hús, amely nemsokára alapvető termék lehet a boltokban. Bár a tömeggyártás még messze van, a forgalmazása pedig egyetlen országban engedélyezett, azért számítani lehet arra, hogy idővel egyre többen jutnak majd hozzá ehhez a fajtához.

Vegahús és laborélelmiszer

A Magyar Tudományos Akadémia professzora, Popp József elárulta, hogy fontos lépések vezettek ahhoz, hogy a vegahús és a laborhús forgalomba kerülhessen. A túlnépesedés és a klímaválság hatására muszáj volt olyan alternatív megoldást találni, amivel a Föld 8 milliárdos lakosságát el tudjuk látni.

A laborhús alapvetően bolygatta fel a hagyományos étkezési szokásokról kialakult képet, így egyelőre kevesen keresik, Szingapúrban viszont már meg lehet vásárolni az üzletek polcairól. Ott egyelőre semmi gond nincsen vele, bár hozzá kell tenni, hogy hiába a sok pozitívum, a vegahúst és a laboratóriumban előállított húst még mindig igen költséges előállítani.

Folyamatosan nő a születések száma

Alig pár napja, november 15-én, egy Fülöp-szigeteki kislány megszületésével, a bolygónk népessége elérte a 8 milliárd főt. Soha nem voltuk még ilyen sokan, ráadásul ez a szám azóta folyamatosan növekszik. 2080-ra elérhetjük a 10 milliárdot, ami várhatóan tetőzés lesz. Az ilyen ütemű növekedéssel hatalmas nyomást gyakorlunk a társadalomra, a gazdaságra, valamint a természetre.

Manapság húst eszünk hússal: ez nem fenntartható - fotó: pexels.com

A globális kihívások ahhoz vezettek, hogy a húsipar kísérletezni kezdjen, így olyan vegahúst kezdtek el előállítani és forgalmazni, amely hamarosan alapvető élelmiszerré válhat. 2020 és 2050 között a népesség 25%-kal, míg a minőségi élelmiszerek iránti kereslet nagyjából 60%-kal növekedhet meg, pedig a földjeink biokapacitása korlátozott. A legnagyobb gond ugyanis, hogy egyre kevesebb olyan termőterület van, ami alkalmas növénytermesztésre és takarmánynövények előállítására.

A bolygónknak csupán 18%-a szárazföld, amiből 17% szántóterület és ültetvény. Innen fedezzük az élelmiszer-szükségletünk 95%-át. Ezt maga Popp József mondta el, aki hozzátette, hogy ez alapvetően nem túl sok, ha azt vesszük, hogy 8 milliárd embert kellene megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyaggal ellátni. Mivel azonban még mindig folyamatosan zajlik a városiasodás, így a területek száma csökken. Elmondta azt is, hogy a legjobb minőségű területeket emberek lakják, ami hatalmas pazarlás, ha azt nézzük, hogy így sem tudunk kellő mennyiségben élelmiszert előállítani.

Hús, hús, hús: meddig elég?

Felmerülhet a kérdés, hogy meddig lesz elég a hús, hiszen az emberek nagy része napi szinten többszöri alkalommal fogyasztja valamilyen formában. Egy kutatásból kiderült, hogy az agyunk térfogatának növekedése a húsfogyasztás miatt történt. A húsevés hozzánk tartozik, ami alapvetően nem lenne gond, azonban a mennyiség már igen nagy problémának számít. A jelenleg fogyasztott mennyiség hosszú távon fenntarthatatlan, hiszen képtelenség megfelelő minőségben előállítani belőle annyit, amennyire szükség lenne.

1960 óta a húsfogyasztás kétszeres ütemben növekszik. Míg régen a családok szinte csak vasárnap ettek valamilyen húsból készült ételt, addigra ma már lépten-nyomon húsos fogásokat készítünk. Akkoriban a húsboltok is csak hetente egyszer, szombaton voltak nyitva, ahol reggel már hosszú sor kígyózott. Nem fogyasztottak és nem állítottak elő belőle annyit, így kevesebb lehetőség volt arra, hogy minden nap csirkemell vagy sonka kerüljön az asztalra.

Ezzel szemben napjainkban minden kisboltban kapni húst, akár fagyasztott, akár friss, akár szalámi vagy éppen konzerves formában. Az más kérdés, hogy a minőségi közel sem olyan, mint a '60-as években.

Mire számíthatunk a jövőben?

Szintén egy nemrég készült kutatásból derült ki, hogy 2040-re a húsfogyasztás 60%-át a vegahúsok és a laborhúsok teszik ki. Viszont azt tudni kell, hogy ezek előállítása nagyon költséges, így az ára valamivel drágább lehet, mint a friss változaté.