Feldmann Zsolt, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: az Európai Unió által engedélyezett segítség 2,5 millió forint. Az éppen csődeljárás alatt lévő Pápahús 1913 Kft. -nek körülbelül 150-152 élőállat-beszállítója van, aki felé lejárt követeléssel tartozik a cég. A minisztérium azt vállalta, hogy pénzügyi segítséget nyújt a beszállítóknak.

A kalkulációk szerint 122 beszállító akkora követeléssel rendelkezik, amelyet ez az összeg ki fog elégíteni, a beszállítók jelentős részénél tehát a segítség érdemi. Harminc olyan beszállító van, akinek 2,5 millió forint feletti lejárt követelése van a cég felé, ez a csekély összegű támogatás rájuk is vonatkozik, függetlenül a követelésük összegétől - húzta alá Feldmann Zsolt.

Hangsúlyozta: a húsüzem működik, vásárol disznót és árut ad el, az önkormányzatnak mint tulajdonosnak pedig elemi érdeke, hogy ezt a működőképességet megtartsa. A minisztériumnak az a dolga, hogy megtartsa a beszállítói kört - emelte ki.

Orosz piacra tör a pápahús?

Mint mondta, a minisztérium tud segíteni piacszerzésben: jelenleg egy marketingprogramot dolgoznak ki sertéshús tekintetében, amely a hazai piacra termelő húsipari vállalkozások termékeit próbálja a fogyasztók felé eladhatóvá, keresetté tenné.

Legutóbb a pápai menedzsmentje Oroszországba kísérte el a Vidékfejlesztési Minisztérium delegációját. Aláhúzta: a VM az újonnan építendő piacokban tud partner lenni. A Pápahús exportpiacokon, így például orosz, távol-keleti, amerikai piacokon van jelen, tehát megvan az üzem tudása és tapasztalata, ezt kell életben tartani - hangsúlyozta Feldmann Zsolt.

A televízióműsor IDE kattintva közvetlenül is megtekinthető.

Fotó: Hír24