Sokan szeretnék háziállatukat is magukkal vinni a külföldi utazásra, azonban ehhez szükség van egy állatútlevélre. Hogyan szerezhetjük be ezt a dokumentumot, mire kell figyelni, és meddig érvényes?

Hogyan kell igényelni?

Az állatútlevelet az Európai Unióban bármely olyan állatorvos kiállíthatja, aki jogosult a veszettség elleni védőoltás beadására. Magyarországon az állatútleveleket a Magyar Állatorvosi Kamara állítja ki, és az állatorvosok itt szerzik be. A dokumentum tartalmazza az állat és a tulajdonos adatait.

Állatútlevelet csak személyesen lehet igényelni az állatorvos rendelőjében, és azt általában azonnal megkapja az állattartó, mert az adatokat az állatorvos helyben rögzíti.

Az állat vizsgálata, azonosítása és adatainak ellenőrzése elengedhetetlen része a folyamatnak. Szükség esetén mikrochip beültetésére is sor kerülhet, amely az állat biztonságos azonosítását szolgálja.


Meddig érvényes?

Az állatútlevél az állat élete végéig érvényes, de csak addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége tart. Magyarországon évente kötelező a veszettség elleni oltás, így a dokumentum érvényessége is ennek megfelelően alakul.

Mennyibe kerül?

Az állatútlevél kiállításának díja általában 4500 forint, de amennyiben az állat nem rendelkezik mikrochippel, ennek beültetése további költségeket jelent.

kutya

Sokan szeretnék háziállatukat is magukkal vinni a külföldi utazásra, azonban ehhez szükség van egy állatútlevélre – fotó: Shutterstock

Az állatútlevelet az EU-s határokon belül, főleg a schengeni határokon nem mindig ellenőrzik, de Magyarország EU-s határain való belépéskor szükség lehet rá. Néhány ország, például az Egyesült Királyság, Írország és Svédország szigorúbb ellenőrzéseket végezhet. Repülős utazások során is gyakran ellenőrzik az állatútleveleket.

Ha az állatútlevelet elveszítjük, új igényelhető ugyanannál az állatorvosnál, ha pedig ez külföldön történne meg, ott is lehetséges új útlevelet kiállíttatni egy helyi jogosult állatorvosnál az azonosítás és a veszettség elleni oltás igazolása után.

Forrás: magyarallatvedelem.hu