Ez az "újszerű" gondolkodásmód a környezetvédelmi előírások és normák szigorodásán is érzékelhető. Az újabb és újabb jogszabályok betartása ugyanakkor mind nagyobb megterhelést jelent a termelőknek. Az ilyen inproduktív, nem a termelés, illetve a jövedelmezőség javítását eredményező kényszer-beruházások rontják az európai mezőgazdák versenyképességét, hiszen sok konkurens országban (Brazília, USA, Ausztrália) nincsenek efféle szigorú előírások. Persze nincs visszaút, hiszen a társadalom jogos igénye, hogy a mezőgazdasági tevékenység fenntartható módon történjen és élhető környezetet teremtsen az utánunk következő generációknak is.

Az Európai Unió régi tagállamaiban az iparszerű állattartás töretlen lendülettel fejlődött az utóbbi két évtizedben, miközben hazánkban az ágazat "mélyrepülése" zajlott. Ez a lemaradás sok-sok negatív következmény mellett azzal az előnnyel is jár, hogy a környezet, különösen a talaj, szennyezése kisebb mértékű, hiszen kevesebb állat "terhelte" a környezetet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a régi tagállamokban a termelés növelése már nem vagy csak nagyon szűk keretek között és igen drágán lehetséges anélkül, hogy az ne okozna további környezet-szennyezést. A hazai igen alacsony állatlétszám ugyanakkor fejlesztési lehetőséget rejt magában, természetesen a piaci igények függvényében, anélkül, hogy ez környezetvédelmi aggályokat vetne fel.
A fejlesztéseknél azonban nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni a környezetvédelmi előírásokat, illetve a várható elvárásokat. Ide tartoznak a trágya kezeléssel, elhelyezéssel és tárolással kapcsolatos jogszabályok, amelyek konkrét - bizonyos esetekben nagyon rövid - határidőt szabnak az ezzel kapcsolatos beruházások megvalósítására.
Kiadványunkkal igyekeztünk azokat a hasznos ismereteket és hatályos jogszabályokat összefoglalni, amelyek a gazdákat segíthetik a trágya kezeléssel és tárolással kapcsolatos beruházásaik tervezésében, kivitelezésében. Bízunk abban, hogy sokan élnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatainak lehetőségével és megteremtik a korszerű, versenyképes és környezetbarát termelés feltételeit.