Németországban az elmúlt évek során - egy új felmérés eredményei szerint - csökkent a pulyka, csirke, disznó és marha hizlalása során használt antibiotikumok mennyisége - írja a National Geographic

sertés

A sertések hízlalása során az antibiotikumok használata gyakori – fotó: pixabay.com

Nő a gyógyszerrezisztencia kialakulásának esélye

Az állatok hizlalása során sokszor jelentős mennyiségű antibiotikumot használnak fel a biztonságosabb termelés érdekében, ami azért kockázatos, mert növeli a gyógyszerrezisztencia kialakulásának esélyét.

német BFR vizsgálatokat végzett az elmúlt évek ezzel kapcsolatos trendjeiről, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy 2018-tól az antibiotikum-használat a húsállatok tartásában csökkent.


A legkevesebb antibiotikumot a marhatartásban alkalmazták

A felmérés arra is rámutatott, hogy kevesebb az antibiotikum-rezisztens kórokozó a vágóhidakra kerülő állatokban. Bár általános volt a rezisztencia-csökkenés, állatfajonként eltérések és fluktuációk mutatkoztak benne.

Jobban meg kell értenünk a kórokozók rezisztens viselkedését és minél jobban igyekeznünk kell, hogy ezt hosszú távon csökkenteni tudjuk

– mondta a jelentést összeállító csoport vezetője, Dr. Annemarie Käsbohrer professzor.

szarvasmarha

Szarvasmarhák – fotó: pixabay.com

A legkevesebb antibiotikumot a marhatartásban alkalmazták, őket a sertéstartók követték,  a legnagyobb arányú felhasználók pedig a baromfitartók voltak. Nagy előrelépést jelent, hogy minden állatcsoportban csökkent azon antibiotikumfélék alkalmazása, amelyek az emberi gyógyászatban is fontosak.

Az a cél, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsék az antibiotikumok felhasználását, mert ezzel lehet a legkönnyebben csökkenteni annak az esélyét, hogy olyan rezisztens kórokozók alakuljanak ki az állatokban, amelyek átterjednek az emberre is.