Az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon 11 különböző szarvasmarhafajtát állítottak ki, köztük a japán eredetű wagyu-t is, amely a Fehér-kék Belga Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületéhez tartozó fajta. – írta cikkében a nebih.

A helyszínen egy felnőtt bika, egy anya borjával és egy fiatal bika képviselte a fajtát.

A képen az Ippon-Et nevű fiatal bika látható, akit a rendezvény csütörtöki napján vezettek fel – forrás: Prágai Andrea

Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát, mára pedig mindezek ellenére a nemzeti kincsüknek minősített wagyu a steakek koronázatlan királyává vált. A wagyu olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek eredményeképpen húsminősége, márványozottsága a világ legdrágább húsává nőtte ki magát.

A wagyu név magát a japán marhát jelenti, „wa” utal a származásra, miszerint japán, a „gyu” jelentése pedig: marha.

A wagyu olimpia egy pillanata

A wagyu olimpia része a tenyészállatok felvezetése és bírálata – fotó: reuters.com

A wagyu tekintetében több fajtaváltozatról is beszélhetünk, ilyen ezen belül az őshonos Kuroge (’japán fekete’), Akage (’japán barna’), Nihon Tankaku (’japán rövidszarvú’), valamint a Mukaku (’japán szarvatlan’). A wagyu fajta, mely mostanra világszerte megtalálható, nem eredet védett.

A wagyu húsa hírhedten bársonyos állagú, szaftos, vajszerűen olvad a szájban. Ennek megfelelően Japánban a hús márványozottságát hagyományosan 12 osztályba sorolják, mely szintekkel túlmutat az USDA 8 lépcsős osztályozási skáláján. Emellett további értékelési szempontok szerint minősítik a marhahúst: ilyen például a színe, élénksége (1-5 pont), az állag, rostosság (1-5 pont), illetve ilyen a zsír színe, minősége, konzisztenciája (1-5 pont), végül az értékes hús aránya (A/ B/ C kategória).

Japánban tartásuk, takarmányozásuk sajátos körülmények közt zajlik, régiónként kissé eltérő, szigorú szabályok szerint. A tenyésztők célja stresszmentes környezetet biztosítani az állatok számára, ennek kapcsán csak bizonyos személyek, gondozók mehetnek a közelükbe. Rendszeresen ápolják a szőrüket, ezzel masszírozzák a bőrüket, javítva a vérkeringést.

wagyu szarvasmarha fürösztése

A wagyu szarvasmarha fürdetése az olimpián való felvezetés előtt – fotó: reuters.com

Magas rosttartalmú takarmánnyal etetik őket (széna, búzakorpa, kukorica-és szója melléktermékei), ez biztosítja a márványosodást a húsban.

Wagyu Olimpia

A Wagyu Olimpiát először 1966-ban rendezték meg, legközelebb pedig 2022. október 6-10. között tartják majd. Japán prefektúrái 5 évente versenyeznek az alábbi kategóriákban:

1.    Fajta fejlődése:
fajta mérete, növekedése, testarányai stb. kerülnek összehasonlításra

Felvezetés és győzelem – az alsó képen a 2017-es olimpia győztes tenyészbikája látható – fotó: reuters.com

2.    Hús minőség:
ebben a kategóriában a hozamot, a hús minőséget, a márványozottságot hasonlítják össze. A hozamhoz és a minőséghez az A5-ös osztályozási rendszert használják. A márványozottsághoz az egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyiségét mérik meg.

A wagyu olimpia húsminőség vizsgálatának és osztályozásának egy pillanata – fotó: reuters.com

Hazánkban elsőként Zichy Mihály honosította meg a wagyu tenyésztést. 2009-ben 50 db Ausztráliából származó fagyasztott embriót ültettetett be húsmarha recipiens üszőkbe, majd ennek szaporulata alapította wagyu tenyészetét.

Jelenleg a Hortobágy – Faluvéghalmi Kft. 85 anyatehénnel, 3 bikával, 10 vemhes üszővel, 50 tinóval, 50 borjúval, a szoboszlói telepen 25 növendékkel rendelkezik. A jövőben az állományt 250 tehénre tervezik növelni. Az állomány növelését természetes fedeztetéssel, mesterséges termékenyítéssel és embrió beültetéssel oldják meg.

A fajta számos előnyös tulajdonsággal bír. Viselkedésüket tekintve szelídek, a szarvalt egyedek sem agresszívek egymással. Könnyen ellenek, a tenyészetben még nem volt szükség külső beavatkozásra, emellett a hortobágyi klímát is jól tűrik.