A WFO 2020. június 26-i éves közgyűlését a járványhelyzet miatt digitálisan tartották meg. A globális, mértékadó szervezet 54 ország mintegy 1,5 milliárd gazdálkodóját képviseli. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mint új tag külön hozzászólásban köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy a vírushelyzet az egész világon megmutatta a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét; ennek jegyében kell a jövőben kiemelten kezelni minden államnak a területet – olvasható a NAK közleményében.

A WFO 1,5 milliárd gazdálkodót képvisel világszerte – fotó: Agroinform.hu

Emellett a NAK felszólalt az Európai Zöld Megállapodásban kitűzött, elérhetetlennek tartott célok ellen, felhívva a világszervezet figyelmét a reális elvárások szükségességére, valamennyi gazdálkodó érdekében.

A WFO elnöke kiemelte, hogy a világszervezet küzd a haszonállattartás mellett, hisz annak fenntarthatóságában, valamint kimondta, hogy az üvegházhatású gázok fő forrásai a fosszilis üzemanyagok és a szállítás, nem pedig az állattartás. A WFO hitet tesz amellett, hogy a hús a kiegyensúlyozott és tápláló étrend alapja, külön kiemelvén a vörös húsok elsődleges szerepét a fehérje-, cink-, B6- és B12-vitamin-ellátás biztosításában.

A szervezet olyan szakpolitikai irányvonalakat dolgoz ki, amelyek elősegítik a mezőgazdaság szempontjából kedvező gazdasági környezet kialakulását – fotó: Shutterstock

A WFO rámutat arra, hogy az állattartás szerepe pótolhatatlan a nem megművelhető területek hasznosításában és emberi fogyasztásra alkalmatlan biomassza minőségi fehérjékké alakításában. Mindezen szempontok megjelennek a WFO jelen közgyűlése által elfogadott A gazdálkodók útja a fenntartható élelmiszerrendszerekhez” című szakpolitikai állásfoglalásban.

A WFO tagsági alapon működik, világszinten egyesíti és globális politikai fórumokon képviseli a tagországi gazdálkodói érdekképviseleti szervezeteket is. Emellett olyan szakpolitikai irányvonalakat dolgoz ki, amelyek elősegítik a mezőgazdaság szempontjából kedvező gazdasági környezet kialakulását, valamint a termelők, családjaik és a vidéki közösségek megélhetését és fejlődését. A WFO szerepe különösen felértékelődött az elmúlt időszakban, amikor a koronavírus-járvány kitörése példátlan nyomást gyakorolt a mezőgazdaságra is világszerte.

A WFO-tagsággal az uniósnál tágabb térben is hatékonyabban segítheti a magyar gazdálkodókat a NAK – fotó: Shutterstock

A NAK több uniós szervezetben is képviseli a magyar érdekeket, a WFO-tagsággal az uniósnál tágabb térben is hatékonyabban segítheti a magyar gazdálkodókat. Az általános közgyűléseken túl régiók szerinti ülésekre is rendszeresen sor kerül, így biztosítván egy újabb csatornát az uniós érdekérvényesítéshez is.