Összesítették az adatokat

Az Európai Bizottságnak küldött nemzeti jelentések alapján a 2021/2-es szezonban összesen 2398 járványkitörés történt, az érintett létesítményekben 46 millió madarat selejteztek ki, 168 esetet mutattak ki fogságban tartott madaraknál, és 2733 magas patogenitású madárinfluenza-eseményt észleltek vadon élő madaraknál 36 európai országban. 2022. március 16 és június 10 között 28 EU/EGT-országból és az Egyesült Királyságból 1182 magas patogenitású madárinfluenza-vírus kimutatását jelentették, ebből 750-et baromfiknál, 410-et vadon élő, 22-t pedig fogságban tartott madaraknál. Ebben a legutóbbi jelentési időszakban a baromfibetegségek 86 százaléka másodlagos fertőzés volt, amely a magas patogenitású madárinfluenza gazdaságok közötti terjedése miatt következett be.

Franciaország volt a legsúlyosabban érintett

A baromfibetegségek kitörései közül a legsúlyosabban érintett ország Franciaország volt a közelmúltbeli esetek 68 százalékával, míg

Magyarországon az esetek 24 százaléka fordult elő. Egyetlen más uniós országban sem fordult elő 2 százaléknál több eset.

A legtöbb vadon élő madaraknál észlelt esetet azonban Németországból jelentették (158), majd Hollandia (98) és az Egyesült Királyság (48) következik.

Az Európai Bizottságnak küldött nemzeti jelentések alapján a 2021/2-es szezonban összesen 2398 járványkitörés történt.

Az Európai Bizottságnak küldött nemzeti jelentések alapján a 2021/2-es szezonban összesen 2398 járványkitörés történt. Kép: Pexels

Most már endemikus a vadon élő madarakban

A "Avian Influenza Overview - March-June 2022" című dokumentum szerint a magas patogenitású madárinfluenza (H5) vírusnak a 2020-1 járványhullám óta a vadon élő madarakban való fennmaradása azt jelzi, hogy a vírus endemikussá vált az európai vadon élő madárpopulációkban.

Ian Brown professzor, az Egyesült Királyság Állat- és Növényegészségügyi Hivatalának virológiai osztályának vezetője a Baromfi Egészségügyi és Jóléti Csoportnak elmondta, hogy

A betegség azonnali jövőbeli ellenőrzésének kilátásai nem túl jók.

Az endemikussá válás azt jelenti, hogy a baromfitenyésztők egész évben számíthatnak a jelenlétére, a legnagyobb kockázattal az őszi és téli hónapokban.

A baromfisűrűség csökkentése

A tanulmány hozzáteszi, hogy a magas kockázatú területeken fontolóra kell venni közép- és hosszú távú stratégiák kialakítását a baromfisűrűség csökkentése érdekében. A genetikai elemzés eredményei azt mutatják, hogy az Európában keringő vírusok a 2.3.4.4b kládba tartozó HPAI A(H5) vírusokhoz tartoznak, amelyeket Kanadában, az Egyesült Államokban és Japánban vadon élő emlősfajokban is kimutattak, és az emlősökben való szaporodáshoz való alkalmazkodás genetikai markereit mutatták.

A baromfibetegségek kitörései közül a legsúlyosabban érintett ország Franciaország volt a közelmúltbeli esetek 68 százalékával, míg Magyarországon az esetek 24 százaléka fordult elő.

A baromfibetegségek kitörései közül a legsúlyosabban érintett ország Franciaország volt a közelmúltbeli esetek 68 százalékával, míg Magyarországon az esetek 24 százaléka fordult elő. Kép: Wikimedia

Felhívás a vadmadarak szabadon engedésének betiltására

Az Egyesült Királyságban környezetvédelmi csoportok felszólították a kormányt, hogy a "katasztrofális" madárinfluenza-járvány kitörésének elkerülése érdekében tiltsa be a vadmadarak szabadon engedését, ami azért is aktuális, mert október 1-jén kezdődik a nevelt fácánok és foglyok kilövése. A vírust már legalább 9 alkalommal mutatták ki vadon élő és Angliában, Skóciában és Walesben 2021 eleje óta.

A brit baromfifarmokon ebben a hónapban is folytatódtak a madárinfluenza kitörései, jelenleg Devon a legsúlyosabban érintett.

(Forrás: poultryworld)