A Moody's Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző szolgálata által idézet adatok szerint a világ sertéshústermelése tavaly 107,5 millió tonna volt. Ez a teljes globális hústermelésnek több mint a harmadát tette ki. A Moody's elemzése szerint a világ harmadik számú sertéshúsellátója - Kína és az Egyesült Államok után - Németország, de Spanyolország, Franciaország és Oroszország is benne van az első tízben.

A sertésinfluenza elterjedése esetén valószínűsíthető, hogy ezeknek az országoknak a sertéságazatai a belső és az exportpiac keresletének meredek esésével lennének kénytelenek számolni, áll a hitelminősítő gazdaságelemző szolgálatának elemzésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor egyértelmű állásfoglalásban szögezte le, hogy az új influenzavírus nem a sertéshús fogyasztásával terjed. A szervezet által a sertésinfluenzáról közzétett részletes ismertetés szerint a megfelelően kezelt és elkészített sertéshús elfogyasztása biztonságos, mivel a vírus a sütési hőmérsékleten elpusztul.

Ennek ellenére eddig hét ország - Kína, Ukrajna, Kazahsztán, Szerbia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és az Egyesült Arab Emírségek - rendelt el tilalmat például az amerikai sertéshúsra, illetve húskészítményekre. Elemzők szerint a járványveszély ürügyet adhat piacvédelmi intézkedésekre, és a tájékozatlanságból eredő fogyasztói óvatosság is árthat az ágazatnak.

Időközben a gyógyszergyárak megtették az első lépéseket a sertésinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésére. A svájci Novartisnál közölték, hogy már rendelkezésükre áll az új vírustörzs genetikai kódja. Ez azt jelenti, hogy megkezdhetik az előkészületeket a termelés beindítására, miután a tényleges kórokozó vírus "a nagyon közeli jövőben" a birtokukban lesz. Mindamellett a WHO szerint legalább fél évig eltarthat, amíg az oltóanyag kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A Novartison kívül még legalább 20 vállalat állít elő influenza elleni oltóanyagot, köztük a Sanofi-Aventis, a GlaxoSmithKline, a Baxter International, az ausztrál CSL, vagy a MedImmune. Szakmai elemzők szerint a legnagyobb kihívás a cégek számára, hogy elegendő mennyiségű oltóanyagot állítsanak elő viszonylag korlátozottan rendelkezésre álló antigénből.

Az Egészségügyi Világszervezetnél lévő készletek jelenleg 5 millió ember kezelésére elegendőek, ezek 24 órán belül mozgósíthatók. Ezekből szükség esetén a leginkább rászoruló államokat segíthetik ki.