A politikus elfogadhatatlannak tart minden olyan uniós és magyar törekvést, mely az akác fafajok telepítését akadályozza, azok hatósági üldözéséhez vezet vagy kiirtásukat célozza. Rámutatott: sajnos, a közelmúltban megjelent, az idegenhonos özönfajokról szóló bizottsági tervezet és a hozzá kapcsolódó EP-jelentéstervezet éppen ennek a rossz felfogásnak nyújtana határtalan lehetőségeket.

– Ehhez kapcsolódóan a Közös Agrárpolitika végrehajtását elősegítő bizottsági jogszabálytervezet nem engedné meg a nem őshonos fafajok – könnyen az akác is ebbe a csoportba kerülhet – telepítését az ökológiai jelentőségű területeken, így ellehetetlenítené a méhészeti és a megújuló energetikai beruházásokat – hívta fel a figyelmet Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő. Úgy fogalmazott: az ilyen gazdaellenes törekvéseket még csírájukban el kell fojtani. Bíró Márton, a Magyar Mézút Egyesület tagja szerint előbb-utóbb visszaüt minden olyan intézkedés, mely a természeti egyensúlyt bontja meg.

Kép: owl.hu

– Somogyban legnagyobb mennyiségben az akácmézet állítják elő – folytatta. – Szerintem az akác térségünkben egyáltalán nem tájidegen, erre a méhészeknek hosszú távon is szükségük van.

Magyarországon évente átlag 20-25 ezer tonna mézet állítanak elő, ebből Somogyban közel 1800-200 tonnát. Nagy Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei tanácsadója osztja a méhészek felháborodását.

– Hisztinek érzem az akác körül kialakult vitát – jegyezte meg. – Egy erdésztől hallottam: a magyar természeti kultúra része az akác, érthetetlen, hogy mi szükség lenne bármilyen korlátozás bevezetésére. Ráadásul sok vidéken élő tüzelőbeszerzését is megnehezíthetné egy ilyen jellegű intézkedés.

Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeti Egyesület vezetője szerint kevésbé átgondolt javaslatról lehet szó, melynek már rövid távon kellemetlen következményei lehetnek. Az akác ugyanis a megújuló energetikai projekteknél éppúgy hasznosítható, mint az építőiparban, de az ügy legnagyobb kárvallottja a méhésztársadalom lehet. Petrus Lajos szerint fontos, hogy megfelelően, tudatosan védjük természeti értékeinket.