Az angol Newcastle-i Egyetem kutatói – a Méhészeti Egyesülés munkatársaival együttműködve – több mint 24.000 méhtenyésztő adatainak elemzésére támaszkodva kimutatták, hogy a háziméheket pusztító krónikus, vírusos bénulás(CBPV) 2007 és 2017 között rendkívül gyors ütemben terjedt az országban – írja a phys.org.

A fertőzés néhány év alatt az egész országban elterjedt – fotó: MTI/Balázs Attila

Ma már a betegség Anglia 47 megyéje közül 39-ben, a 8 walesi megyéből pedig hatban jelen van, bár tíz évvel korábban csak Lincolnshire grófságban mutatták ki. A fertőzés hatására a méhek rendellenes remegést mutatnak, repülésük bizonytalanná, potrohuk szőrtelenné válik, a kaptáron kívül pedig elpusztult méhek tömege halmozódik fel.

A vizsgálatot irányító Budge professzor elmondta, hogy a bénulás elsősorban a nagyobb (több tucatnyi családot tartó) professzionális telepeket támad meg, aminek az okát jelenleg nem lehet tudni. A betegség fellépése esetleg összefüggésben lehet a méhkirálynők külföldről történő behozatalával, amelyet a profi tenyésztők az utóbbi években – mintegy 25 beszállító országból – nagy számban alkalmaztak.

A tenyésztők és az állategészségügyi hatóságok mindent megtesznek a betegség megfékezése érdekében – fotó: Pixabay

Egyelőre a vírus ellen hatékony védekezést nem sikerült találni. A betegség különös veszélyére való tekintettel azonban a tenyésztők és az állategészségügyi hatóságok mindent meg fognak tenni annak fékezése érdekében. A következő lépésben a különböző háziméh fajok érzékenységét, valamint a professzionális és amatőr méhészek által alkalmazott tartási körülményeket fogják alapos vizsgálat tárgyává tenni.