A baromfiágazat a hazai állattenyésztési szektorban egyedüliként tudott érdemi növekedést elérni a rendszerváltás után. Ma Magyarország önellátottsági szintje baromfihúsból 170-180 százalék körül mozog, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportját tekintve értékben a baromfitermékek foglalják el a harmadik helyezést, emellett az agrárexportban is számottevő a részesedése. Ezen eredmények elérésében meghatározó szerepet játszott az ágazatra jellemző szervezettség, amelynek mintaként kell szolgálnia az agrárium valamennyi szereplője számára – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pénteken, a Baromfi Termék Tanács baromfi világnapi szakmai konferencián.

A hazai agrárium jövője szempontjából kiemelt fontosságú feladat az együttműködés feltételeinek megteremtése. Ezért a közelmúltban előterjesztettünk egy integrációs tervezetet, amelyet társadalmi vitára bocsátottunk. Ennek tapasztalatait felhasználva egy olyan javaslatot készítünk elő, amely érdemi előrelépést jelentene az együttműködési lehetőségek bővítésében. A kamarai javaslatcsomagot a széleskörű egyeztetés és az érintettek véleményezése után már az őszi ülésszakán megvitathatja az Országgyűlés – tette hozzá Győrffy Balázs.

Tavaly a baromfiágazat adta a teljes mezőgazdasági kibocsátás mintegy 13 százalékát – Fotó: Shutterstock

A madárinfluenza vírus súlyos károkat okozott a hazai baromfiágazat számára, ez ráirányította a figyelmet arra, hogy megoldást kell találni az ilyen jellegű problémák kezelésére. Emlékeztetett arra, hogy a kamara a BTT-vel közösen egy új, az állattenyésztési ágazatokra kidolgozott kárenyhítési rendszer létrehozására tett javaslatot, amely a termékpálya szereplőinek – termelők, feldolgozók – önkéntes részvételével és bizonyos mértékű állami hozzájárulással működne. Emellett a növénytermesztés mintájára az állattenyésztésben is égetően szükség lenne díjtámogatott biztosításra, az ezzel kapcsolatos előkészítő munka a Magyar Biztosítók Szövetségének kezdeményezésére megkezdődött – tette hozzá a NAK elnöke.