Európában több helyen a vegdéglátó egységek újranyitásában és a turizmus újraindításában gondolkodnak, ez serkentette a bárányhús iránti keresletet és pozitív hatással volt az árakra is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A 21. héten a nehézbárány-átlagár az Unióban 576,4 EUR/100 kg-ra emelkedett – fotó: Pixabay

Lecsökkent a behozott bárányhús mennyisége, ami szintén hozzájárult az Uniós árak szinten tartásához. 2020 első negyedévében az Egyesült Királyságból behozott juhhús 12 336 tonnára esett vissza, amely 34 százalékos csökkenést jelent 2019 első negyedévéhez képest. Ugyanakkor az EU másik fő beszállítója, Új-Zéland behozatala valamivel nőtt, de ez sem akadályozta meg az EU behozatalának éves nettó 18,5 százalékos csökkenését.

2020. május 24-ével záruló, 21. héten a nehézbárány-átlagár az Unióban 576,4 EUR/100 kg-ra emelkedett, ami 1,4 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. A tavalyi év ugyanezen időszakában rögzített árakhoz képest pedig 7,5 százalékkal volt magasabb. Az árak jelentősen emelkedtek Írországban (+ 2,4%) és Németországban (+ 2,4%), illetve növekedést mutattak még Spanyolországban és Franciaországban.

Az stabil piaci áraknak köszönhetően a magántárolási támogatási rendszer iránt meglepően kevés érdeklődés mutatkozott, 2020. május 27-ig csak 125 tonna juhhúst tároltak be.