Az Európai Unió baromfihúsexportja 8,1%-al kevesebb, importja 1%-os növekedést mutatott 2013. január-február között az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.


Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 8%-al csökkent, élősúlyos termelői ára (298 forint/kg) 17%-al volt magasabb 2013 első tizenhat hetében az egy évvel korábbinál.


Ukrajnában az idén 1 millió tonna körül alakul a csirkehús kibocsátása – állítja az ukrajnai Állami Statisztikai Hivatal. Az ország baromfihúsexportja 2013. január-márciusa között 29 ezer tonna volt. Az export értéke 50 millió dollárt tett ki, vagyis több mint a duplájára emelkedett egy év alatt. Ezzel szemben Ukrajna baromfihúsimportja 1,3%-al 17,2 ezer tonnára csökkent a vizsgált időszakban, a behozatal értéke 20,2 millió dollár volt.


Az Ukrán Baromfi Szövetség tájékoztatása szerint Ukrajna az idén összesen 70 ezer tonna baromfihúst fog importálni, ami 39 százalékkal, azaz 45 ezer tonnával kevesebb, mint a 2012-ben külpiacról vásárolt mennyiség. Emellett 120 ezer tonna baromfihús kivitele várható az idén. Stratégiai céljuk, hogy 2017-ben az összes import ne legyen több 30 ezer tonnánál, a kivitelt pedig 300 ezer tonnára kívánják bővíteni. Az export többsége jelenleg Oroszországba és Kazahsztánba irányul. A baromfiágazatban erőteljes koncentráció figyelhető meg. Ukrajna 2013 márciusában feloldotta az importtilalmat Észtországgal és Bulgáriával szemben, amelyet 2007-ben, illetve 2008-ban rendelt el Newcastle-betegség miatt.


A Dél-afrikai Köztársaságban a baromfitermelők nehéz helyzetbe kerültek a nagy mennyiségű, alacsony áron importált baromfihús miatt. A Baromfi Szövetség (SAPA) a behozatal korlátozását követeli. Egy felmérés szerint a 2012 decemberében számlált 270 kistermelő közül 170 abbahagyta a baromfitermelést az idén. A szövetség szerint a jelenlegi 5-27 százalék közötti importvámot 80 százalék körülire kellene felemelni. A Hús Exportőrök és Importőrök Egyesülete (Amie) szerint a vámok emelése akár 40-50 százalékos árnövekedést is jelenthet a kiskereskedelemben, ami fokozná a fogyasztók elégedetlenségét.


Az Európai Unió baromfihúsexportja 8,1 százalékkal esett vissza 2013. január február között az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A kivitel (219 ezer tonna), amely főként fagyasztott termékekből állt, elsősorban Szaúd-Arábiába, Hongkongba, Beninbe irányult. Az export mennyisége csökkent Hongkongba (-33 százalék), a Dél-afrikai Köztársaságba (-23 százalék) és Oroszországba (-8 százalék), ugyanakkor Szaúd-Arábiába 25 százalékkal több baromfihúst szállítottak.


Az Európai Unió baromfihúsimportja 140 ezer tonna volt 2013 első két hónapjában, ami 1 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A szállítmányok legnagyobb része Brazíliából (+60 százalék) és Thaiföldről (+30 százalék) érkezett. A Brazíliából behozott mennyiség 14 százalékkal esett vissza, míg a thaiföldi szállítmányok 54 százalékkal emelkedtek.
Kevesebb baromfiterméket importáltak Chiléből (-21 százalék) és Argentínából (-40 százalék). Az Unió importjában a félkész és késztermékek, valamint a sózott és fagyasztott baromfihúsok domináltak. Az Európai Unió továbbra is nettó exportőr baromfihúsból.


Az Európai Bizottság adatai alapján 2013. 1-16. hetében 193 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árszintjét.
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportjának mennyisége 15 százalékkal 9 ezer tonnára mérséklődött 2013 januárjában, 2012 hasonló időszakához viszonyítva. Míg a friss egész csirke külpiaci értékesítése 17 százalékkal nőtt, addig az összes csirkehúskivitel 35 százalékkal csökkent, ez utóbbit főleg a fagyasztott csirke exportjának visszaesése okozta. Pulykahúsexportunk 20 százalékkal bővült ugyanebben az összehasonlításban.


A baromfihúsimport 23 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, ugyanakkor jelentősen nőtt az fagyasztott egész csirke behozatala. A baromfihús külkereskedelmi egyenlege pozitív volt és kismértékben javult a megfigyelt időszakban.


Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 8 százalékkal csökkent, élősúlyos termelői ára (298 forint/kg) 17 százalékkal volt magasabb 2013 első tizenhat hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 448-ról 492 forint/kg-ra, a csirkecombé 434-ről 491 forint/kg-ra, a csirkemellé 4 százalékkal 973 forint/kg-ra emelkedett.

 

A legújabb AKI jelentése a baromfipiac alakulásáról ITT tölthető le.