A baromfihús ára csökken, miközben az előállítási költségei növekednek, így a lengyel állattartók időnként ráfizetéssel kénytelenek értékesíteni állataikat – írja a wrp,pl, lengyel hírportál.

A termelők abban reménykednek, hogy a marha- és sertéshúsok drágulása megnövelheti a keresletet a baromfihús iránt – fotó: Pexels

A baromfihús filé ára április végén az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 20,2 százalékkal, 14 éves mélypontra csökkent. Jelenleg a vágóhidak egyrészt korlátozzák a felvásárlást, másrészt 1,50 és 3,00 złoty (100 – 200 Ft) közötti árat fizetnek a szabadpiaci élőcsirke kilójáért, miközben az előállítási költség többnyire eléri a 3,00 złotyt.

Ugyanakkor az ez év első negyedében kikelt csibék száma az országban 12,5 százalékkal növekedett, vagyis egyre nagyobb kínálati többlet alakul ki a belső piacon, bár márciusban már a termelés jelentősen csökkent. A baromfitartók helyzetét tovább súlyosbította a lengyel földön a múlt év végén, közel hároméves szünet után ismét fellépő madárinfluenza fertőzés, amely az exportlehetőségek számottevő csökkenésével járt együtt.

A PKO Bank értékelése szerint a Kínába és egyéb EU-n kívüli országokba, valamint a HoReCa szektorba irányuló exportlehetőségek részleges bezáródása ugyancsak megnehezíti a baromfitartók pénzügyi helyzetét. A lengyel baromfitartók abban reménykednek, hogy a marha- és sertéshúsok drágulása növelheti a baromfihús iránti keresletet, de igazi segítséget számukra az állami támogatás jelenthetné.