Alsó-Ausztriában az elmúlt évi és az idei szárazság hatására az állattartó gazdák szálastakarmány készletei minimálisra csökkentek – írja a noe.orf.at, osztrák hírportál. Ennek alapján a gazdák nagy része számára a széna és részben kukoricaszilázs külföldről vagy más tartományokból történő beszerzése a közeli jövőben elkerülhetetlennek látszik.

Egyébként az egész országban általánosnak mondható a takarmányhiány, az idén még a magashegyi legelők fűhozama is kisebb volt a sokévi átlagnál. Ennek következtében a szénaárak is többéves rekordmagasságba emelkedtek, a legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy sok helyütt még magas áron sem lehet hozzájutni, mert nincs.

szarvasmarha

Az állatállomány csökkentése a jövőbeli jövedelemtermelő képességet is csökkenti – fotó: Pixabay

A beszerzésre irányuló igényeket és az érintett termelők számát a helyi agrárkamara jelenleg méri fel. Az állam a szárazság miatti kártérítésekről egyelőre még nem döntött, biztosítást pedig a gazdák közül csak kevesen kötöttek. A reménytelennek látszó helyzetben sajnos egyre több állattartó kénytelen a végső megoldáshoz, a tenyészállatok eladásához vagy kényszerű levágásához folyamodni, ami a jövőbeni jövedelemtermelő képességet csökkenti, és az állatállomány radikális csökkenéséhez vezethet.