Az egységes kérelem beadásakor ezeket a hibákat ne kövessétek el!
Április 7-ével elindult az egységes kérelem beadó felülete, ahol 44 intézkedésre/jogcímre lehet támogatási/kifizetési igénylést megjelölni.

A dédelgetett palántám nem fejlődik, kipusztul – mit csináltam rosszul?
Gyakran a palántázás nem vagy nem egészen úgy sikerül, ahogy szeretnénk, a fiatal növény kipusztul vagy lassan indul fejlődésnek. Mi lehet az oka? – vetődik fel sokakban a kérdés. Erre keresünk választ cikkünkben.

paprika

Attól, hogy egy-két nappal korábban ültetünk, nem lesz korábban termésünk – fotó: Shutterstock

Nem kell kétszer nyírni! Ezek a fűnyíró traktorok egy bosszantó fűcsomót sem hagynak! (PR-cikk)
A KIOTINÁL „nincs visszaút”! Megjelentek a KIOTI kínálatában a magas hatékonyságú zero turn fűnyíró traktorok, amelyekkel 180 fokban fordulva dolgozhatunk.

Repkednek a milliárdok – az állattartók sem maradnak ki
Történelmi mértékű fejlesztési program keretében erősítjük meg a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, valamint a vidéki térségek gazdaságát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

állattartás

A kisebb léptékű állattartó telepek megújítására irányuló pályázati felhívás áprilisában jelenik majd meg – fotó: Pelsőczy Csaba

Ennyi pénzt veszíthet, ha nem görénnyel irt patkányt (PR-cikk)
Minden gazdaságban előfordulhatnak kártevők, amelyektől több okból is érdemes a lehető leggyorsabban megszabadulni. A patkányok jelentős anyagi kárt tudnak okozni.

Sorra hagynak fel a termeléssel a magyar gazdák – ez áll a háttérben
2010 óta a gazdaságok száma kétharmadára csökkent.

Növényvédelmi előrejelzés: Félő, hogy súlyos veszteséget szenvedtünk!
Gyümölcsfáink most nagyon érzékenyek a fagyra, a szántóföldi növényeket pedig a károsítók és a csapadékhiány kezdik veszélyeztetni. Az Agroinform.hu 2021. évi 14. heti növényvédelmi előrejelzése.

virág

Heves megyei kép, fagykár, ebből a virágból már nem lesz termés – fotó: Agroinform.hu

Őrült időjárással küzdenek a termelők – minden évben erre készüljünk? (PR-cikk)
Később vetünk, nehézkesen aratunk, minden évben fagykárral küzdünk. Ez már mindig így lesz? Fel tudunk egyáltalán készülni a változó éghajlat kihívásaira? Beszéljük meg együtt az Agroinform webináriumán!

Kistermelők! Újabb beadási határidő közeleg, ne maradjatok le a pályázatról!
Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek. A pályázatok 2021. április 20-áig nyújthatóak be.

Milyen silótartósítót válasszon? Hallgasson a takarmányra! (PR-cikk)
Minden alapanyagnak megvannak a saját tulajdonságai, minden betakarításnak a kritikus pontjai, amiket nem minden esetben lehet befolyásolni, de nagy hatással vannak az erjedés alakulására, így erre a kérdésre nem egyetlen helyes válasz létezik.

Ömlött az EU-s pénz a magyar agráriumba – erre használtuk fel
Az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege 2017 óta dinamikusan emelkedik, 2020-ban 10,8 százalékkal 918,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

búza

A legnagyobb arányban a nemzeti támogatások bővültek a tárgyévben, megközelítve a 150 milliárd forintot – fotó: Pixabay

Az egyik legszélesebb hatásspektrumú gyomirtó takarmánykukoricában (PR-cikk)
Posztemergens gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen takarmánykukoricában.

A termelők közel négyötöde tervez agrárpályázaton indulni
A következő két évben az agrártárca tájékoztatása szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési pluszforrásra pályázhatnak a szektor szereplői. Megkérdeztük, hogy mit terveznek a gazdák.

tehenek

A következő öt év során a válaszadók csaknem négyötöde tervez mezőgazdasági, élelmiszeripari pályázaton indulni – fotó: Agroinform

Létezik hatékony megoldás a tavaszi kártevők ellen: Karis 10 CS (PR-cikk)
A szerves-foszforsavészter hatóanyagok kivonása után a gazdáknak szükségük van egy széles spektrumú inszekticidre. Fontos, hogy jó hatékonysággal rendelkezzen a leggyakrabban károsító levéltetvek, lepkék és bogarak ellen, és hosszabb hatástartalommal bírjon, mint a hagyományos piretroidok. Erre kínál megoldást a KITE Zrt.

Felkészültél az ellési szezonra?
Készüljünk fel időben, hogy az ellés idejére már minden kéznél legyen!

Hogy biztosan növényvédőszer-maradványoktól mentes zöldség és gyümölcs kerüljön a boltokba (PR-cikk)
A Fruitmonitoring rendszerrel még a forgalomba hozatal előtt kiszűrhető a növényvédőszer-maradvány a zöldség-gyümölcsben.

5 egyszerű lépés a sikeres otthoni áfonyatermesztéshez
Áfonyát szeretnél termeszteni otthon? De eddig sosem sikerült életben tartani a növényed? Ezekre a dolgokra kell figyelned, hogy elérd a célod.

áfonya

Az áfonya virága – fotó: Czirner József

Így kell ezt csinálni: egy pásztói családi gazdaság sikerének titka (PR-cikk)
A Nógrád megyei Pásztón dolgozik a sikeres generációváltás és a minőségi termelés megvalósításáért a Báthi családi gazdaság.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.