Egy hónapos, eseménytelenül, rendben lezajlott karanténozás után kilenc lovat (3 mént és 6 kancát) indítottak péntek délután Kínába, új tulajdonosaikhoz. A lovakat Frankfurtban teszik repülőre. A 9 kiválasztott ló Kínában is szigorú karanténban tölt majd egy hónapot, mielőtt új gazdáikhoz kerülnek.

Az állatoknak a 30 napos karantén alatt a teljes személy- és állatforgalom tilalma mellett, elkülönített takarmányt és gondozószemélyzetet is biztosítottak. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Üllő Dóra-majori telepén tartott tenyész- és versenylovak minden szükséges vizsgálaton átestek, azok eredményéről a kínai felet értesítették.

Lovak szállítása Kínába

Lázár András gondozó vezet fel egy lovat egy lószállító járműre a kínai exportra felkészített tenyész- és versenylovak karanténistállójánál a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Dóra majori Tangazdaságában – Fotó: Mohai Balázs/MTI

Az FM korábbi közleménye szerint a kínai hatóságok először 2015 januárjában látogattak Magyarországra az élőállat-export létrejötte érdekében, tavaly novemberben pedig már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére egy kínai hatósági állatorvos érkezett az országba. A szakember másfél hónapos magyarországi tartózkodása alatt részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon és a laboreredmények kiértékelésében is.

A magyar lovak iránti érdeklődés továbbra is jelentős Kínában, ezért az első sikeres szállítás után újabb vásárlási igény várható. A kínai hatóság a kedvező tapasztalatok után javasolta a protokoll enyhítését, amelynek lehetőségét a Földművelésügyi Minisztérium az első sikeres kiszállítást követően megvizsgál. A kínai élőállat-export a hazai lóágazat kiemelkedő sikere, amely egyben a magas színvonalú magyar lótenyésztés és az állategészségügyi szolgálat elismerése is.