Az ünnepélyes megnyitót idén is a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémia fedeles lovardájában tartották. A szakma számára csak KÁN- ként emlegetett esemény minden évben Szent Mihály Napjához kötődik, így a gazdálkodási év végét is szimbolizálja.

A behajtás ünnepe nem csupán a jószágok téli elhelyezését jelentette a régi korok gazdaságainak életében, - számadással is zárult a behajtás, amely után könnyedén levonhatta a gazda az évre vonatkozó következtetéseket.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár megnyitóbeszédében köszöntötte a résztvevőket és hasznos információkat osztott meg az állattenyésztési ágazatokban érdekelt gazdálkodókkal. Szó esett a termeléshez kötött támogatások új rendszeréről is.

Állattenyésztők számára további jó hír a - szintén 2015-től érvénybe lépő - fehérjenövények támogatása, valamint a "Több munkahelyet a mezőgazdaságban" című program indítása.

"A már hagyományosan megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok rendézvénysorozatnak is köszönhető, hogy évről évre nő az állattenyésztés nívója" - hangzott el az ünnepi zárógondolat, majd a fedeles lovardában átvette a főszerepet a tenyészállatok fajtabírálata.

Fotók: Prág Ferenc, Magyar Mezőgazdaság