A rendezvény az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét délelőtt, amelyen Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke,  Almási István Hódmezővásárhely polgármestere és Nagy István a földművelésügyi tárca miniszterhelyettese mondott beszédet.

Antal Gábor beszámolt az újdonságokról, amelyek a kiállítók és a látogatók még komfortosabb időtöltését szolgálják. Ilyen például a gépeket bemutató megnövelt kiállítótér, és az újonnan kiépített 600 méter hosszú aszfaltos út. Az idei Alföldi Napokon rekordszámú kiállító vesz részt az állattenyésztés és a háttéripar részéről is – mondta a vezérigazgató.

Antal Gábor: Idén rekordszámú kiállító vesz részt a rendezvényen – fotó: Agroinform.hu

Beszédében megemlítette a tejágazat helyzetét is, az igazgató szerint bár nőttek a felvásárlási árak, még mindig problémát okoz, hogy az európai versenytársak továbbra is célállomásnak tekintik a magyar piacot. Beszédében az ágazatban történő összefogást szorgalmazta. Elmondta azt is, idén első alkalommal rendezik meg az Alföldi Napokon az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az elmúlt év ágazati nehézségeit és a magyar gazdák állattenyésztési, valamit növénytermesztési érdemeit és eredményeit foglalta össze. A NAK elnöke megköszönte a gazdák áldozatos munkáját és megkérte, folytassák értékes munkájukat a nehézségek ellenére is.

Győrffy Balázs megköszönte a gazdák munkáját – fotó: Agroinform.hu

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar agrárium helyzetéről beszélt. Nagy István hangsúlyozta: az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, a forrásokkal stabilabbá vált a gazdák helyzete. 2014-2020 között a közvetlen agrártámogatások és a vidékfejlesztési támogatások keretében összesen mintegy 12,4 milliárd euró forrás áll rendelkezésre.

axiál

A kiállításon gépgyártók és gépforgalmazók is bemutatkoznak – fotó: Agroinform.hu

Nagy István kiemelte, a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra Magyarország 2017-2050 közötti Nemzeti Élelmiszergazdasági Koncepciója adja meg a választ. Megjegyezte, a stratégiai cél egy versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható élelmiszergazdaság.

A Több munkahelyet a mezőgazdaságban elnevezésű programot ismertetve elmondta, a tárca nemzeti költségvetésből jelentős, évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és munkaigényes ágazatok részére.

Nagy István: az agrártámogatások miatt javult a mezőgazdaság jövedelmezősége – fotó: Agroinform.hu

A mai napon egymást követik az Alföldi Napokon a különböző tenyészállat- és showbírálatok, de lesz bemutató fejés és fajtabemutató is, a nap pedig este hétkor tenyésztői esttel zárul.

Rengeteg szakmai és szórakoztató programban lehet részük a látogatóknak – fotó: Agroinform.hu

Aki csak a következő napok programjain tud részt venni, az sem maradt le semmiről, a fajtabemutatók és állatbírálatok mellett, lesznek látványos lovasbemutatók és fogathajtó versenyek, emellett ügyességi verseny Holstein fríz felvezetőknek, fejésbemutató és állatvásár is, és persze gépcsodákban is gyönyörködhetnek a kilátogatók.

Az Agroinform.hu standját is érdemes felkeresni a rendezvény alatt, megtalálnak minket a III. Csarnok 303-as standján, ahol egy kávét és néhány jó szót biztosan talál mindenki.

A részletes program megtalálható ide kattintva.

Az első nap eseményeit megtekintheti képekben is az alábbi galériára kattintva.

ALföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok
ALföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok