Bár vannak olyan vitaminok, amiket csak télen kell rendszeresen szedni, több van, amit nyáron sem szabad elhanyagolni. Az év legmelegebb napjain ugyanúgy tehernek van kitéve a szervezetünk, ilyenkor változik a külvilág, vele együtt mi magunk is. Amellett, hogy meg kell küzdenünk a magas UV-sugárzással, jóval melegebb van, ezáltal sok folyadékot veszítünk.

Egész évben ügyelni kellene a vitaminok bevitelére

A szervezetünknek egész évben szüksége van a megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy azokat a megfelelő mennyiségben juttassuk be a testünkbe. Van, amit étkezések által is biztosítani tudunk, de előfordulnak olyanok, amiket kizárólag táplálékkiegészítő formájában tudunk bevenni a szervezetünkbe.

Annak érdekében, hogy a nyári időszakban meg tudjunk birkózni az allergiával, a nagyobb energiaszükséglettel, a dehidratáltsággal, a hőséggel, pótolni kell ezeket az anyagokat. Ahhoz, hogy a bőrünk állapota se romoljon, az immunrendszerünk ne gyengüljön le, csökkentsük a bőrrák kialakulásának kockázatát, összegyűjtöttünk pár vitamint, amit ilyenkor sem árt szedni.

Napfényvitamin

A D-vitamint gyakran nevezik napfényvitaminnak is, ami kapcsán talán furcsának hangozhat, de nyáron sem árt pótolni. Amennyiben sokat ülünk az irodában, nem bírjuk a napot, nem tudunk vagy akarunk elegendő mennyiséget a napon lenni, akkor bizony nem árt folytatni a téli kúrát. Ennek a fő oka, hogy az élelmiszerekből képtelenség megfelelő mennyiséget bejuttatni a szervezetekbe, mi magunk pedig csak a napfény hatására termeljük. Ha pedig nincs belőle elég, akkor fennáll a vitaminhiány kockázata.


Fontos tehát, hogy ilyenkor is feltöltsük magunkat D-vitaminnal, így a téli időszaknak sem indulunk neki kritikus szinttel. A hiány számos betegségek okozhat, mint a csontok törékenysége, a depresszió, az izomfájdalom, esetleg az emésztési zavar, vagy éppen az immunrendszer gyengülése.

Miért van szükségünk E-vitaminra?

Ez a vitamin jó szolgálatot tesz a nyári időszakban, hiszen antiallergén tulajdonságainak köszönhetően segíthet csökkenteni az egyes szezonális allergiák tüneteit, hatásait. Emellett védheti a bőrt a napsugárzással szemben. E-vitamin a növényi alapú olajokban, magvakban, diófélékben, gyümölcsökben, valamint a zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben. Ott van továbbá a napraforgóolajban, a mandulában, a földimogyoróban, a sötét színű levelesekben, a pirospaprikában, de még a sütőtökben is. Aki szereti az avokadót, annak jó hír, hogy a manapság népszerű gyümölcsben szintén jelen van.

Vitamin, ami segíti a károsodott bőr helyreállítását

Az A-vitamin legelőnyösebb hatása, hogy támogatja a napsugarak által károsodott bőrt. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha gyakran égünk meg a napon. Néhány kutatás már azt is bebizonyította, hogy ennek a vitaminnak a fokozott bevitele még a bőrrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

További érv mellette, hogy erősíti a hajat, a körmöt, a fogakat, javíthatja a látást, óvja a szemek épségét, valamint képes lehet helyreállítani a bőrt, segíti annak növekedését, regenerálódását. Több állati és növényi eredetű élelmiszerben jelen van. Ide tartozik többek között a brokkoli, a sárgarépa, a görögdinnye, a tojás, a vaj, a borsó, a kelkáposzta, de még a burgonya, valamint az eper, és a sajt is. Aki gyakran fogyaszt halolajat, az szintén pótolni tudja a szükséges mennyiséget.

Egy vitamin, amire egész évben szükségünk van

Bizony, a C-vitaminról van szó, amit egész évben be kellene építeni a mindennapjainkba. Ez hozzájárul ugyanis az immunrendszer megfelelő állapotának fenntartásához, emellett segíti a bőrt, a csontot, az ízületeket. Érdemes egész nyáron szedni, főleg, ha kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztással még többet segíthetünk a szervezetünk számára - fotó: pexels.com

A C-vitamin emellett segítheti a szervezetünket a nyári hőszabályozásban, megelőzhető fele a magas hőmérséklet miatt jelentkező kimerültség és fáradtság. Az aszkorbinsav természetes antihisztaminként segíti csökkenteni a szervezetünkben fellelhető gyulladásokat, duzzanatokat, valamint az allergiás tüneteket. Kevesebb bőrkiütést eredményez, emellett könnyebben elviselhetjük a szénanáthát.

A természetes antioxidáns megóvja a bőrt nyáron a magas UV-sugárzástól, továbbá serkenti a kollagéntermelést, csökkenti a ráncosodást, így fiatalon tarthatjuk a bőrünket.

Forrás: divany.hu