Évekig elhanyagolták az agráriumnak ezen szegmensét, pedig a '80-as években sokan éppen a nyúltartásból jutottak egy kis keresetkiegészítéshez. Aztán valahogy a kezdeti fellendülés megakadt, talán azért, mert a felvásárlási ár éveken át nem növekedett, ellentétben például a nyúltáp árával.

Most azonban az Agrárminisztérium újból igyekszik ráirányítani a figyelmet a nyúltartás előnyeire, amihez minden segítséget megad. A szaktárca és a Nyúl Terméktanács célja, hogy az ágazatban az évi 4-4,5 millióval szemben 2022-re 7 millió vágóállatot tartsanak a hazai termelők. Az elmúlt időszakban a minisztérium ennek érdekében bővítette a vakcinatámogatásokat, és bevezette az állategészségügyi szolgáltatásokat.

Úgy néz ki, hogy a piac is biztosított lesz, nemrég jelentették be, hogy megkezdődhet a nyúlhús és a hústermékek exportja Kanadába.

nyúl

nyúl

Az egyik lehetséges keresztezés a német lepketarka és a pannon fehér nyúl párosítása, amiből gyorsan hízó és szapora egyedek jönnek létre – fotó: Agroinform.hu

Amit a nyúltartásról tudni kell

A nyúl viszonylag kis költséggel tartható: akár az árok partján vagy az udvaron kaszált fű, kerti növénymaradványok, vagy a kombájn után összeszedett, egyébként a szántás áldozatául eső kukoricacsövekről lemorzsolt kukoricaszemek is táplálékául szolgálhatnak. Pár darabnál ez működik, de aki igazán profin akarja csinálni a pecsenyenyúl-előállítást, az a tartást nem bízza a véletlenre.

Megtermeli a szükséges takarmányt (persze a kerti melléktermékek így is hasznosíthatók), speciális tápot is vesz az állatoknak, gondoskodik a megfelelő ásványianyag-pótlásról. Ja, és a nyúl legnagyobb ellensége, a szúnyog által terjesztett mixomatózissal szemben az állatok vakcinázásával védekezik. Nyilván ez utóbbi jelentősen növeli a költségeket, de jó esetben az is elég helyette, ha a nyúlház összes nyílászárójára – ajtóra és ablakra egyaránt – szúnyoghálót szerelünk fel és azt folyamatosan zárjuk is, az épületben pedig rovarirtó spray-t használunk.

hús

A nyúlhús változatosan elkészíthető alapanyag

Fontos arról is gondoskodni, hogy ha nem ketrecben tartjuk a tapsifüleseket, akkor róka vagy patkány ne tudjon bejutni hozzájuk, mert irdatlan pusztítást tud végezni mindkettő.

Megfelelő táplálással és jó fajtaválasztással – akár keresztezéssel – a szükséges vágósúlyt 3-4 hónap alatt elérő állományt tudunk termelni.

Míg a világ némely pontján az egy főre jutó nyúlfogyasztás eléri az évi 9 kilogrammot is, addig hazánk néhány dekás fejadagjával az utolsók közt kullog. Pedig a nyúlhús rendkívül gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban, viszont zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.

A sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak kisebb az energiatartalma, és könnyebben emészthető. Különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma szintén alacsony.