A legendás JAGUAR gépcsalád bemutatása óta a CLAAS gyakorlatilag megkerülhetetlen tényező a takarmányok szecskázása terén. A vetészöld silózók teljesítményükkel, megbízhatóságukkal és innovatív megoldásaikkal hódítanak hosszú évek óta, viszont a sikerhez egy másik fontos tényező is kellett. Ez a burkolatok alatt meghúzódó CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC) szemroppantó, amit érdemes részleteiben is megismerni.

CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC) szemroppantó

CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC) szemroppantó – forrás: AXIÁL Kft.

Az elvárások a kukoricaszilázs szecskahosszának és feltárásának tekintetében gazdaságonként és felhasználási területenként is nagyon különbözőek. A spektrum az egészen rövid 3,5 - 12 milliméteres szecskahossztól akár 25-30 milliméterig is terjedhet. Erre kínál a pillanatnyi igényekhez adaptálható megoldást az egységes roppantóházzal és a gyorsan cserélhető szemroppantó hengerekkel felszerelt CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC) koncepció.

pillanatok alatt behelyezhetők a leginkább megfelelő szemroppantó hengerek

Pillanatok alatt behelyezhetők a leginkább megfelelő szemroppantó hengerek – fotó: AXIÁL Kft.

A könnyen hozzáférhető, szabványos roppantóházba az eltérő feltárást igénylő silókukoricák számára pillanatok alatt behelyezhetők a leginkább megfelelő szemroppantó hengerek. A CLAAS által kínált MCC CLASSIC hengerek mellett MCC MAX és MCC SREDLAGE® szemroppantók is választhatók, így tényleg minden körülményhez igazodhatnak a JAGUAR silózók.

A spektrum az egészen rövid 3,5 - 12 milliméteres szecskahossztól akár 25-30 milliméterig is terjedhet.

A spektrum az egészen rövid 3,5 - 12 milliméteres szecskahossztól akár 25-30 milliméterig is terjedhet – forrás: AXIÁL Kft.

Ezek közül az MCC CLASSIC leginkább rövid szecska készítésére való, 3,5 milliméteres szecskahossztól. Ez a szemroppantó a 125/125 fogával (250 vagy 196 mm átmérő) és 30 százalékos fordulatszám-különbségével elsődlegesen a biogáz üzemekben használható kukoricaszilázs készítésére alkalmas. Emellett a típus a 12 milliméteres szecskahossz készítésének elismert és megbízható mestere, ezt a hosszúságot leginkább a tejelő- és hízómarhák takarmányozásánál használják. A roppantóhenger kicserélésével az alkalmazási lehetőség kibővülhet a 12 milliméteresnél nagyobb szecskahosszúságú tartományba is.

CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC) szemroppantó

Forrás: AXIÁL Kft.

Ha naponta változnak az elvárások a rövidszecskától a 22 milliméteres hosszú szecskáig, akkor az újonnan kifejlesztett MCC MAX tökéletes megoldást kínál a roppantóhenger cserélése nélkül is. Az innovatív megoldás intenzív dörzsölést és vágó-nyíró hatást kínál, a dörzs- és vágófelülettel kombinált szegmenseknek, valamint a 30 százalékos fordulatszám-különbségnek köszönhetően. Az MCC MAX döntő előnye tehát nemcsak az alkalmazási területek sokszínűsége, hanem az intenzívebb szemroppantás, és a növény rostokra történő feltárása.

szarvasmarha

Az alkalmazási terület (szárazanyag-tartalomtól függően) 26-30 milliméteres szecskahossz lehet – fotó: AXIÁL Kft.

Az MCC SHREDLAGE® szemroppantó az azonos nevű takarmányozási technológia követelményeit elégíti ki. A hengerek fűrészfog-profilúak, emellett egymással ellentétes irányba forgó spirálnúttal vannak kialakítva. Ehhez 110/145 fog társul, 50 százalékos fordulatszám-különbséggel kiegészítve. Mindez a termény olyan feldolgozását teszi lehetővé, amely megnöveli a termelési teljesítményt mindkét hasznosítási ágban.

Az alkalmazási terület (szárazanyag-tartalomtól függően) 26-30 milliméteres szecskahossz lehet. Ugyanakkor magasabb szárazanyag-tartalomnál a szecskahossz akár 21 milliméteresre is csökkenthető. A SHREDLAGE® a hosszúra szecskázott silókukorica bajnoka, melynek a feltárása is speciális, így csak kizárólag a CLAAS védjegyeként elérhető SHREDLAGE® roppantóhengerrel végezhető el.