Európa és a világ aggodalommal szemléli a műanyag szeméthalmok szárazföldön, folyókban és tengerekben egyaránt jelentkező növekedését, mivel azok lebontására belátható időn belül nehezen lehet számítani – írja az agrarheute.com hírportál. Ezek mennyisége világméretekben 26millió tonnára becsülhető.

Műanyag hulladék

Hatalmas műanyag hulladékhegyeket kellene eltűntetni – Fotó: pixabay.com

Az Osztrák Ipari Biotechnológiai Központ (ACIB) munkatársai azonban Doris Ribitsch irányításával a közelmúltban felfedezték, hogy a szarvasmarhák bendőjéből kivonható bizonyos enzimek, illetve enzim csoportok képesek feloldani többek között a PET palackok anyagát.

Hasonló eredményre jutottak a bécsi Talajtani Egyetem kutatói is. Kimutatták, hogy a palackok összetétele hasonló a szarvasmarhák takarmányában megtalálható és a bendőfolyadékban oldódó szintetikus polimerekéhez. A bendőfolyadékot egy osztrák vágóhídtól szerezték be, és az eredményeket a Frontiers in Bioengineering and Biotechnology folyóiratban közölték, megállapítva, hogy a lebontáshoz többfajta enzim és mikroorganizmus együttes hatására van szükség.

A kutatók szerint ez egy igen jelentős laboratóriumi eredmény, de annak ipari méretű alkalmazása egyelőre komoly nehézségekbe ütközik. A műanyagok lebontását szolgáló mikrobiális közösségek működését illetően pedig még kevés kutatást végeztek. Ezért a műanyagok tömeges feloldásáig a tudománynak és a gyakorlatnak is további hosszú utat kell megtennie.