Néhány nyugat-európai országban magas kereslet mutatkozik a strucchús iránt, és időközben több lengyel tenyésztő is megfelelő jártasságot szerzett ezeknek a korábban Európában alig ismert madaraknak a tartásában – írja a topagrar.pl.

Már egy tenyésztői egyesülés is működik az országban a Bobrowniki-i székhelyű Strusia Kraina cég irányításával, amely készséggel ad felvilágosítást és tanácsokat a strucctartás és értékesítés iránt érdeklődőknek. Ez a cég már az európai tenyésztők élvonalába küzdötte fel magát, és minden lényeges információval rendelkezik a strucchús-termelésről.

strucc

Az első osztályú strucchúst jelenleg kilónként 6-8 ezer Ft körüli áron lehet értékesíteni – fotó: Pixabay

Az egyesülés megkerülésével, kezdőknek meglehetősen kockázatos belevágni a tartásba. Ezen túlmenően, kevés olyan vágóhíd működik az országban, amely struccfeldolgozásra engedéllyel rendelkezik.

Két évtized elteltével bebizonyosodott, hogy ezek a melegebb éghajlathoz szokott madarak egészen jól viselik az európai (lengyelországi) klimatikus viszonyokat, még a telet is. Az egyesülés információi szerint az első osztályú strucchúst jelenleg kilónként 80-110 zloty (6-8 ezer Ft) áron lehet értékesíteni (elsősorban külföldre, előre lekötött szerződéssel, mert Lengyelországon belül a kereslet minimális, valószínűleg a magas ár miatt). Az első osztályú hús azonban az állat testsúlyának csak mintegy 20 százalékát teszi ki.

A tartás viszont csak akkor lehet igazán jövedelmező, ha a gyengébb minőségű húst és a melléktermékeket (toll, bőr) is sikerül értékesíteni. Akinek viszont stabil vevőkört sikerül kialakítania, az biztos piacra és növekvő keresletre számíthat.