2015. március 9-én a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága fertőző kevésvérűség gyanúját állapította meg egy, az Üllői Nagyállatklinikán kezelt lóban. A járványügyi intézkedések kapcsán három állat a klinikán, öt állat a származási helyén a betegség megerősítésétől számított 90 napig karanténba került, mely során többszöri vérvétellel bizonyosodnak meg, hogy az állat fertőződött-e. Fontos, hogy a karantén ideje alatt a lovakat a tartási helyen a többi lótól elkülönítve kell tartani, ha ez nem megoldható, akkor az állatot erre alkalmas helyen kell elhelyezni, ellenkező esetben az egész állomány korlátozás alá kerül. ló

A 90 napos karantén során 21 naponként kell vért venni az érintett állattól. – fotó: Shutterstock

A lótartók felelőssége és kötelessége, hogy valamennyi lovukon végeztessék el a legalább háromévente kötelező szerológiai vizsgálatot még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik. Amennyiben lovai találkoznak más állattartó lovaival, a szűrővizsgálat elvégzése évente kötelező.

• Ne vásároljanak ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmányokkal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.
• Ne tartsák a lovukat olyan helyen, ahol nem végzik el rendszeresen a többi ló kötelező fertőző kevésvérűség valamint takonykór szűrővizsgálatát.• Állatorvosi beavatkozás (injekció beadás, vérvétel, fogreszelés stb.) elvégzése csak szakszerűen fertőtlenített eszközökkel történjen szakember által.
• Fedeztetés, sperma vásárlása esetén győződjenek meg arról, hogy a mén fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló vizsgálati eredménye negatív lett.
• Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén győződjenek meg arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték-e a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet, és eredménye negatív lett-e.

A fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről érkező vagy 3 évnél nem régebbi érvényes szűrő vizsgálattal nem rendelkező lovakat különítsék el az állomány többi részétől, és végeztessék el rajtuk a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet. A betegség jellegzetességeiről és a témában további hasznos információkról IDE kattintva olvashat.