Ez a ráncos, harang alakú gyümölcs sokunk kedvence. Ha szereti a helyét, akkor bőségesen terem, így a mostani időszakban lehetséges, hogy te is el vagy árasztva fügével. Sajnos nehezen szállítható és tárolható, így vagy frissen fogyasztjátok el, vagy számtalan módon készíthető belőle mindenféle finomság, amellyel be tudja aranyozni mindenki napját, még a friss fügében szűkölködő időkben is.

Miért szeretjük a fügét?

  • A füge a rózsavirágúak rendjébe és az eperfélék családjába tartozik. Leginkább a mediterrán vidékeket kedveli, de hazánkban is megterem.
  • A füge remek emésztési zavarok esetén, de az arra érzékenyeknek hasmenést okozhat.
  • Köptetőszerként is alkalmazzák, légúti panaszok esetén .
  • Enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést.
  • Nem csak az íze csodálatosan édes, de az illata is varázslatos.
  • A füge szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás.
  • Létezik belőle fehér, fekete, barna és vörös változat is.
  • Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Jelentős az A-, B1- és B2 vitamin tartalma, emellett  antioxidánsokat is tartalmaz.
  • A melegkedvelő vidékeken az olajfa és a szőlő mellett a harmadik legkedveltebb növény a füge.
  • Közel 4000 éve termesztik.

füge

A füge hazánkban is megterem. Fotó: 123rfcom

  • Romulus és Remus, Róma két városalapítója egy fügefa árnyékában volt, amikor a farkas táplálta őket.
  • A szárított füge a római légiók katonáinak is fontos élelme volt, hiszen nagyon tápláló és finom volt.
  • Már Ádám és Éva is viselt fügefa levelet, a ruha helyettesítésére.
  • Urukagina sumér király i.e. 2900-as írásaiban már felfedte gyógyhatásait. Hippokratész hashajtó hatásairól írt.
  • Magas C-vitamin, kalcium, nátrium és vastartalma, továbbá frissen fogyasztva B-vitamin, kálium- és magnéziumtartalma is jelentős.
  • Található még benne pektin, rostanyagok, fehérjék és szerves savak.
  • Kalciumtartalma segítségével jó hatással van a csontokra, de a májra, az epére és a légzőszervekre is.
  • Energiával látja el testünket és segíti a koncentrációt.
  • A füge külsőleg is segít. Kitűnő bőrápoló, így segít a különféle bőrproblémák orvoslásában, és feszesebbé, egészségesebbé teszi a megfáradt bőrt. Ha a friss fügét megtisztítjuk, majd összeturmixoljuk, kitűnő arcmaszk készíthető belőle. Mindössze 15 percig kell az arcunkon hagyni és máris érezni fogjuk jótékony hatását.
  • Mivel a füge nem képes utóérésre, csakis teljesen éretten szabad leszedni.
  • Nagyon finom kompótként, sajtként, de remek bor, pálinka és ecet is készíthető belőle. Nyersen a legegészségesebb, de aszalva is nagyon finom.A fügéből készített mártogatós pedig igazi különlegesség.
  • Levele is gyógyhatású. Kiváló az övsömör, a szemölcsök, a magas vérnyomás és a gyomorfekély kezelésében.
  • Teája vércukorcsökkentő hatással bír.
  • Azonban sajnos rossz hatással is lehet ránk. A benne lévő furokumarin nevű anyag fényérzékenységet okoz. Ez a bőrre kerülve felerősíti a napfény hatását és égési tüneteket képes kiváltani.
  • Hazánkba valószínűleg a 14. századba jutott el, az Anjouk uralkodásának idején, az olasz kapcsolatok hatására.
  • Nem jól viseli a fagyot. -15 °C-nál nagyobb hidegben ágai a földig lefagynak, de aztán képesek újra kihajtani. Így a füge szinte elpusztíthatatlan, azonban a lefagyás után csak három évvel képes újra termést hozni.
  • A fügenövény közeli rokona az eperfának, a szobai fikusznak és a gumifának is.
  • A füge 3-4 méter magas bokrot nevel. Zömök törzse és szétterülő, laza koronája van. Levelei nagyok, öblösek, ezért is alkalmasak ruhaneműként, takarásra használva.Virága olyan, mint egy diónyi bimbó. Ez húsosodik meg 5-8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé.
  • Meleg, napsütötte, szélvédett helyre kell ültetni, ha igazán sok fügét szeretnénk szüretelni. A legrosszabb talajban is képes megteremni. Ha azonban a kedvében akarunk járni, akkor trágyázzuk és gyomtalanítsuk rendszeresen.
  • Ősszel is ültethető. Ilyenkor a csemetéket alaposan öntözzük be és kupacoljuk fel földdel.
  • Porbujtással minden lehúzott vesszejéből gyökeres növény lesz.
  • A fügebokor a telepítés utáni 3-4. évben kezd el teremni.
  • Az első kis fügék május közepén jelennek meg. Ezért sem szabad a fügebokrot visszametszeni, hiszen akkor a termést metsszük le. A kis fügék augusztusra érnek be. Azonban egész nyáron folyamatosan hozza gyümölcsét, melyek októberre érnek be.
  • Vannak adriai típusú fügebokrok, melyek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. Ezeket azonban nem lehet aszalni. A préselt fügék a szmirnai típusú bokrokról származnak. Ezek virágja megporzásra szorul, melyet a kis fügedarázs végez. Ő azonban nem viseli jól a hideg teleket, így nálunk nem él meg.
  • Készítsük fel a fügebokrot a hideg időkre. Lombhullás után a fiatal bokrokat vegyük körül kukoricaszárral, náddal, és töltsük meg a közt szalmával, esetleg falombbal.
  • Egy fügebokor átlagosan 15-20 kg gyümölcsöt érlel.

füge

A fügefa még a fagyokat is túléli. Fotó: 123rf.com

Honnan tudod, hogy megérett a füge?

Mivel a füge nem képes utóérésre, nagyon fontos, hogy a legérettebb pillanatában szedjük le. De hogy ez mikor jön el, annak kitalálását nem bízzuk a véletlenre, hanem adunk hozzá pár hasznos tippet.

  • Amikor a füge beérik, megváltozik a színe. Az éretlen füge általában kicsi és zöld színű. Az érett füge színe barna, esetleg lila. De sajnos akad olyan huncut füge is, amelyik éretten is zöld. Azonban ez sem tud kifogni rajtunk.
  • Ilyenkor ugyanis a külleme árulja el, hogy megérett a leszedésre. Mert ahogy érik, úgy konyul le egyre jobban.
  • De ha még ez sem elég, figyeljük meg a méretét. A mérete ugyanis az érés fokával növekedni fog.
  • A negyedik ismérve az érett fügének a tapintása, hiszen az éretlen füge mindig kemény.

Mit kezdjünk a rengeteg fügével?

Készíthetünk belőle fügelekvárt.

Hozzávalók:

  • 2 kg érett füge
  • 2 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 db citrom felszeletelve
  • fahéj vagy gyömbér, ízlés szerint.

Mossuk és hámozzuk meg a fügéket, majd vágjuk őket félbe. Keverjük össze a cukrot a citromlével, majd öntsük fel egy kis vízzel úgy, hogy az lepje el a cukrot. Adjuk hozzá a feldarabolt fügét és a citromszeleteket. Főzzük 45 percen keresztül. Ízlés szerint tehetünk bele egy kevéske fahéjat vagy gyömbért. Folyamatosan kavargassuk, különben leég. Amikor elkészült, töltsük fertőtlenített üvegbe és dunsztoljuk.

Vagy fügebort is készíthetünk belőle.

Fügebor

Hozzávalók:

  • 1 kg érett füge
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kg kockacukor
  • 1 dkg tört borkősav
  • 3 liter víz

A fügéket vágjuk ketté, és tegyük bele egy nagy üvegbe. Morzsoljuk el az élesztőt és a borkősavat, majd szórjuk rá. Főzzük fel a cukrot a vízzel, majd ha kihűlt, öntsük a fügére. Öntsük le a fügéről a levet, majd tegyük vissza a fügét az üvegbe újra, és öntsünk rá egy újabb adag cukrot, vízzel felfőzve, majd azt is hintsük meg élesztővel és borkősavval. Két hét érlelés után harmadszor is ismételjük meg az eljárást. Amikor a három öntet, vagyis az összesen 9 liter elkészült, öntsük őket össze, és hagyjuk 2-3 hétig összeérlelődni. Szűrjük le, majd töltsük üvegekbe, és tároljuk sötét helyen.

A friss fügéből készíthetsz csodás reggelit.

Ehhez süss meg a baconkockákat. Keverj egy kis sajtkrémhez egy kevés zsályát, és kenj meg vele egy szelet pirítós kenyeret. Erre tegyél bacont, fügeszeleteket, mozzarellát, egy kis juharszirupot, és egy pici borsot. Jó étvágyat kívánunk!