A hortidaily.com portál egy szinte hihetetlennek tűnő új növénynemesítési eredményről számol be, amellyel a Szingapuri Műszaki Egyetem tudósainak génsebészeti eszközökkel több olajnövényben (szójában, napraforgóban, repcében, földimogyoróban) 15-18 százalékkal sikerült megnövelniük az olajtartalmat.

Ez az utóbbi évtizedekben példa nélkül álló újítás forradalmi változást hozhat a termelésben, és lényegesen megnövelheti a világszerte évenként előállítható és a lakosság élelmiszerellátásában alapvető szerepet játszó étolajok mennyiségét, illetve csökkenti az azok előállításához szükséges termőföld területet, azaz kisebb területről nagyobb mennyiségű olaj lehozatalát teszi lehetővé.

Szingapúri kutatók génsebészet útján növelik a növények olajtartalmát.

Szingapúri kutatók génsebészet útján növelik a növények olajtartalmát – Fotó: Pixabay


Amennyiben ezt üzemi méretekben sikerül megvalósítani, és világszerte elterjeszteni az hatalmas előrelépést jelenthet a növekvő népesség élelmiszerellátásának és az olajnövény-termesztés jövedelmezőségének javításában, figyelembe véve, hogy a növényi olajok világpiacnak értéke jelenleg 241, milliárd dollárt tesz ki, 2027-ig pedig várhatóan 324,1 milliárd dollárra emelkedik.

A kutatásokat irányító Gao Yonggui és Ma Wei professzor azt is elmondta, hogy ez az eredmény jelentősen hozzájárul az ENSZ által a növényi olajok termelése és feldolgozás területén kitűzött fejlesztési célok megvalósításához.

Indexkép: Pixabay