A génszerkesztéssel a kutatók meghatározták, és kikapcsolták a kromoszómák egy bizonyos körzetét, az úgynevezett SRY zónát, amelynek központi egysége a „nagy mobilitású csoport” (HMG) a nemi jelleg kialakulásáért felelős – írja a topagrar.com.

A génszerkesztés gyakorlatilag teljesen kiküszöbölheti a hímivarú sertések húsának kellemetlen szagát.

A génszerkesztés feleslegessé teheti a malacok kasztrálását – fotó: Shutterstock

Ennek eredményeként a génszerkesztéssel kezelt, 9 hónapos hímivarú sertéseknél a nemi szervek kifejlődése a kezeletlen egyedekhez képest sokkal gyengébbnek mutatkozott. Emellett az ilyen egyedek ivarképtelenek (sterilek) voltak, ami arra utal, hogy az ivarszervek differenciálódásában más gének is szerepet játszanak.

Ez a felfedezés a jövőben átütő sikert jelenthet a sertéshús termelésben, illetve annak jövedelmezőségi és minőségi mutatóinak javításában. Az új felfedezés alkalmazása ugyanis a nőivarú malacok számarányának növekedéséhez vezethet, és részben feleslegessé teszi a malacok sok vitát kiváltó, sebészeti úton történő kasztrálását, továbbá gyakorlatilag teljesen kiküszöbölheti a hímivarú sertések húsának kellemetlen szagát.