Nem csak az Európai Uniót, de az egész világot sokként érte, amikor 2016-ban az Egyesült Királyság polgárai megszavazták a szövetségből való kilépést. Már akkor lehetett tudni, hogy ennek a döntésnek gazdasági következményei hosszú távon nem lesznek kedvezőek a szigetországra és úgy tűnik a repedések már meg is jelentek, amiknek a betapasztása akár évtizedeket is igénybe vehet, már ha egyáltalán lehetséges ez.

Egy kutatássorozat ugyanis kimutatta, hogy a BREXIT szavazás következményeként, ahogy az várható volt, a vendégmunkások helyzete bizonytalanná vált. Ennek pedig elkerülhetetlen elszenvedői azok a termelőterületek, ahol erre az olcsó munkaerő piaci megoldásra alapoztak. A kutatás szerint a brit sertéstenyésztők között egyre nagyobb arányban, már most elkezdtek felhagyni az iparral, de ha még eddig nem is jutottak el, várhatóan hamarosan hasonlóan drasztikus döntéseket kell hozniuk. Természetesen nem ők az egyetlenek, akik a kilépési kezdeményezés következményeivel küzdenek, hiszen a juhtenyésztőket a könnyű exportpiac kiesése kényszerítheti térdre.

A kutatók azt kérik a brit gazdálkodóktól, az adatok pontosítása és a helyzet feltérképezése érdekében hallassák a hangjukat minél előbb – Fotó: Shutterstock

A kutatás szóvivője a Farmers Weekly-nek tett nyilatkozatában elmondta, a külföldi vendégmunkások, mind a sertésiparban, mind a hozzá kapcsolódó iparágakban fontos szerepet játszanak, így távozásuk, illetve a munka utáni érdeklődés csökkenése a teljes területre hatással van. Elmondása szerint elsősorban az angol font romlása és az ebből következő, kevésbé kedvező váltás az elsődleges szempont, ami miatt a munkások máris kisebb arányban jelentkeznek. Emellett azonban fontos figyelembe venni a BREXIT kampánnyal járó szellemiséget és az ide párosítható, ellenséges, negatív kijelentéseket, ami miatt a dolgozók úgy érzik, nem látják őket szívesen az Egyesült Királyságban.