Számos kutató kulcsfontosságú szerepet szán a halfogyasztás növelésének a rák és a cukorbetegség megelőzésében. A halhús alacsony koleszterintartalmának, nagy mennyiségű, a szervezetünk számára elengedhetetlen nyomelem- és vitamintartalmának köszönhetően csökkenti a szívroham kockázatát. Ómega-3 zsírsavtartalma az idegrendszer fejlődéséhez és épségéhez is elengedhetetlen.

Mennyi halat kellene fogyasztani?

A brit egészségügyi rendszer már azzal évente 600 millió fontot takaríthatna meg, ha egy adaggal több halat enne minden angol hetente, vállalati szinten pedig – a különféle megbetegedések és az orvoslátogatások miatti betegszabadságok csökkentésével – kb. 360 millió fontos nyereséget jelentene a tudatos táplálkozás.

A kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendnek legalább heti kétszeri halfogyasztást is magában kellene foglalnia, de ha mindenki csak eggyel többször enne halat vagy tenger gyümölcseit, már akkor is szignifikánsan csökkenne a 2-es típusú cukorbetegség, valamint egyes ráktípusok előfordulási aránya a brit társadalomban.

A legfrissebb irányelvek szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy az ómega-3 és ómega-6 zsírsavakban gazdag halakat legalább heti gyakorisággal lenne érdemes fogyasztaniuk. A jelenlegi statisztikák szerint a szigetországban az ajánlott fogyasztásnak csupán a felét érik el a tenger gyümölcsei és a halak, ráadásul egyre kevesebben és egyre kevesebbet esznek ezekből.


Egészségügyi és gazdasági előnyökkel is jár a társadalom számára, ha növeli a halfogyasztását

A Risk and Policy Analysts, a Health Economics Consulting és a Kelet-angliai Egyetem (UEA) közös vizsgálatsorozatának köszönhetően kiderült, hogy a halfogyasztás nemcsak az egészségünkre, hanem a gazdasági folyamatokra is pozitív hatással lenne.

A hal sovány húsa kiváló fehérjeforrást biztosít, alacsony zsírtartalmának köszönhetően könnyen emészthető, a hosszú szénláncú ómega-zsírsavak miatt pedig igazán szívbarát étel. De a kutatók a halak mellett a kagylóhús fogyasztására is biztatnak, ami segíthet a fogyásban, csökkentheti az elhízást, a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A zsíros és a sovány halak, a garnélarák, valamint a kagylók, beleértve az osztrigát is, egyaránt csökkentik mind a szélütés, mind a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát. A tenger gyümölcsei sok olyan vitaminban és ásványi anyagban bővelkednek, amelyeknek kombinációi előnyt jelentenek a szervezet számára a betegségekkel szemben. Ugyanis alacsony a nátrium- és magas a káliumtartalmuk, ez a párosítás pedig segít fenntartani az optimális vérnyomást. Továbbá kiváló fehérjeforrást jelentenek, melyek fontos szerepet játszanak szervezetünk egészséges működésében, ahogyan a tengeri halakban lévő B12-, D-, A- és E-vitamin is.

A tengeri halakban, kagylókban lévő jód a pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges ásványi anyag, a szelén pedig számos elengedhetetlen élettani folyamat működéséhez hozzájárul.

A tenger gyümölcsei többféle egészséges zsírban – hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavakban – bővelkednek, melyek segítenek megvédeni az agyat és az idegeket, miközben megakadályozzák a káros zsírok és a koleszterin felhalmozódását az erekben.

Számos egészségügyi előnyük ellenére mégis keveset fogyasztunk ezekből. Ha a – legfeljebb – heti egyszeri halfogyasztás (vagy tenger gyümölcsei fogyasztása) heti két adagra nőne, országos szinten évente 4900 cukorbetegséget és 18.000 rákos megbetegedést lehetne megelőzni.

halétel

A kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendnek legalább heti kétszeri halfogyasztást is magában kellene foglalnia – fotó: Shutterstock

Heti két adag ezekből az ételekből

• 15 százalékkal csökkentené a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát;
• 30-42 százalékkal csökkentené a vastagbélrák és a végbélrák kialakulásának kockázatát;
• 40 százalékkal csökkentené a tüdőrákos megbetegedéseket;
• 42-44 százalékkal csökkentené a nőknél a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

A halak jótékony hatásai ráadásul már a viszonylag olcsó szardíniakonzervek rendszeres fogyasztásával is érvényesülhetnek.

Kutatások igazolják, hogy az olyan ómega-3 zsírsavban gazdag kis tengeri halak fogyasztásával is, mint a szardella, a szardínia vagy a hering, megelőzhető a stroke, a cukorbetegség és a bélrák. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak tengeri halakat, lényegesen kisebb arányban szenvednek valamilyen súlyos betegségben, például ritkábban kapnak agyvérzést, mint azok, akik nagyon kevés tenger gyümölcsét esznek, vagy egyáltalán nem fogyasztanak ilyen ételt.

A kutatók hangsúlyozzák:

az egészséges táplálkozásnak betegségmegelőző szerepet kellene betöltenie.

Ha a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát sikerülne csökkenteni, az óriási, továbbgyűrűző hatással bírna, az egyéni életminőség javulásától kezdve egészen az állami gazdaságra gyakorolt hatásáig. A betegségek diétával történő megelőzésének ez egy elérhető és reális módja – nyilatkozta a tanulmányt vezető kutatócsoport igazgatója.

Az ország azon részének is nagyon jót tenne a megnövelt fogyasztás, mely jelenleg a gazdaságilag leginkább elmaradott, ugyanis a halfeldolgozás Északkelet-Angliában hozhatna hasznot.

Ahhoz, hogy megelőzzük a fent említett súlyos betegségeket, már az is elegendő lenne, ha a jelenleg fogyasztott feldolgozott húsféléknek a 8 százalékát tengeri halakra cserélnénk.

Az ómega-3 zsírsavak a szervezetünk számára az egyik legfontosabb tápanyagot jelentik: ezek az élelmiszerek az ómega-3 zsírsavak legjobb forrásai.

Forrás: divany.hu, divany.hu 2