„Ôsztôl drágulhat a hal, errôl is az aszály tehet.” – írja a Tolnai Népújság. A Haltermelôk Orszá­gos Szövetsége és Termék­tanácsa kibôvített ügyvezetôi ülésén megvitatta az ágazatban kialakult helyzetet. A hazai ha­lászok sem kerülték el az aszály okozta nehézségeket. A nyári lehalászások eredményeit ösz­sze­sítették, ekkor derült ki, hogy a mintegy 23 ezer hektárnyi tóterületen gazdálkodó 100 termelôt jelentôsen érintette az aszály és az ebbôl adódó vízhiány.  A kánikulában a halastavak vízszintje naponta több centiméterrel apadt a párolgás miatt, ugyanakkor sem természetes, sem fizetett vízutánpótlást nem sikerült szerezni. A víz­hiány sok helyen a halak pusztulásához vezetett, így kényszer lehalászásokra volt szükség. A kukorica és a tritikálé ára is duplája a tavalyinak, pedig a bôséges takarmánytól hízik a hal. Tolna megyében is hasonló a gond, mint az ország más területein, nyilatkozta Czikk László, kiegészítve azzal, hogy a hôségben naponta legalább egy centivel csökkent a víz szintje. Így nem lehet meglepô, hogy ôsszel elszaladnak a halárak, és ez karácsonykor is érezhetô lesz.

„A haltermelôk is áremelésre készülnek”
, erôsíti meg cikkében a Tolnai Néplap. A haltermés szempontjából átlagos év lesz az idei, mondta érdeklôdésünkre dr. Orosz Sándor, a Haltermelôk Országos Szövet­sége és Terméktanácsa ügyvezetô elnöke. Az igazi kérdés, hogy miként sikerül érvényesíteni a takarmányárak növekedésével és a vízhiány miatt év közbeni kényszer lehalászásokkal indokolható áremelést. Tavaly ôsszel 380–450 forint volt a ponty tóparti ára, de például 2004-ben 450–560 forint.  A haltermelôk azt szeretnék, ha legalább az utóbbi árat el tudnák érni az ôszi lehalászáskor.    

A Petôi Népe tájékoztat arról, hogy  ismét több száz kecsege ivadékot telepítenek a Rotarys­ták. Mondják: „Mi nemcsak enni szeretjük, hanem azt is, ahol és ahogy él.” Ezért most a 11. alkalommal ajándékozzák meg a Dunát, és meghívóval invitálják az érdeklôdôket a bajai Rotary Klub tagjai a kecsege ivadék kihelyezéséhez. Az ese­ményen lesz halfogó verseny, parázson sült hal- és húsfélék, majd bácskai est is füstölt halakkal. A program egyik fô szervezôje, Mihálovics  István szerint van már látszatja a telepítéseknek.

„Hét tonna busa pusztult el.”
– tudósít a Blikk. Közel hét ton­nányi busa pusztult el a Bala­toni Halászati Zrt. ciframalmi halastavában, miután a lehalászás végéhez közeledve túlságosan felmelegedett a víz. A 72 hektáros tó halállományának nagy részét már lehalászták, amikor a közel 30 fokos tűzô napsütés miatt alig maradt oxigén a 30 cm-es vízben. Ezt pedig az átlagosan 5–7 kilós busák nem viselték el. A lehalászás során folyamatosan csökkentették a vízszintet, s csak a haltetemek felbukkanása után vették észre, hogy nagy a baj. Azonnal visszapótolták a tóba a vizet, de ez már nem segített a halakon – mondta Szabó István, a tógazdaság üzemegység vezetôje. A kár mértéke másfél millió forintra tehetô. A haltetemeket csónakból gyűjtik és – mivel veszélyes anyagnak számítanak – a fehérjefeldolgozóban kell megsemmisíteni.